Sötsalta knapriga mandlar

Mandlarna har precis bakats i ugnen så de är gyllene och knapriga.

De här små godsakerna kan man ha väldigt kul med i en hel massa efterrätter – till mousser, tårtor, till glass – eller bara äta som de är för de är försvinnande goda. De håller ganska länge i en burk med tättslutande lock, fast i vårt kök har vi nog en mus som är särdeles förtjust i dem. 🙂

Som synes har mängden i burken minskat betänkligt… hmmm

Du behöver:

250 gram mandlar, skållade

1 dl vatten

knappt 1 dl socker, gärna råsocker

1 krm salt

Gör så här:

Skålla mandlarna, dvs koka upp vatten i en kastrull, lägg i de hela mandlarna med skal, låt det hela sjuda upp varefter mandlarna hälls i durkslag så allt vattnet hälls av och därefter sköljs i kallt vatten. Bred ut mandlarna på en bricka eller skärbräda som du lagt dubbla lager hushållspapper på. När mandlarna är tillräckligt svala ploppar du ut dem ur skalen genom att trycka i ena ändan och fånga upp den skalade mandeln med andra handen. Lägg de skållade mandlarna på en tallrik eller bricka med dubbla hushållspapper så att de torkar helt innan du fortsätter.

Lägg socker, salt och vatten i en kastrull. Låt koka upp, lägg i mandlarna, rör runt och häll ut det hela på en plåt som du täckt med bakplåtspapper. Platta till så du har en jämntunn platta mandel. Ställ i mitten av ugnen som du värmt till 175 grader. Låt stå i ca 10 minuter, kolla ifall de blivit vackert gyllene och det hela verkar krispigt. Tag ut, lägg bakplåtspappret med mandlarna att svalna över ett galler. Tänk på att mandlarna med sockret är mycket varma! När det hela svalnat bryter du upp mandelbräcket i mindre bitar, lägg i en burk med tättslutande lock. Använd sedan till det du önskar eller njut som tilltugg till drink.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera