Pasta med hetta & umami

Härlig pasta full av umami och sälta i den varma sommarkvällen

Här får pastan smak av sardeller, tonfisk, vitlök, citron, örter och chili. Jag gjorde denna en het sommardag när saltet, umamin och hettan kändes helt rätt. Färska örter ger en extra aromatisk dimension. Pastan serverades med buljongkokt fänkål som är otroligt gott till nästan vad som helst och passade väldigt bra här.

Jag gör gärna extra mycket pasta så man har en lunchrätt kvar till någon annan dag, den här såsen är dessutom ganska väl tilltagen.

Såsen puttrar och pastan kokar

Du behöver för 4 personer:

1-2 burkar tonfisk

1 burk sardeller i olja

1 burk passerade tomater av god kvalitet (jag använder Mutti)

5-6 färska tomater, hackade – alternativt en burk passerade tomater till

1 silverlök eller gul lök, skalad och finhackad

4-5 vitlöksklyftor, skalade och hackade samt gärna mosade med salt med knivbladet mot skärbrädan

olivolja att steka i

3 msk tomatpuré av god kvalitet (jag använder Mutti)

saft av 1/2 pressad citron och gärna finrivet skal

örter – jag tog timjan, dragon, oregano och basilika

chili – jag tog 1/2 stor röd färsk chili, hackad samt ett kryddmått cayenne och chipotle

gärna lite rökt paprikapulver

ev. 1/2 buljongtärning

500-600 gram pasta efter tillgång, tycke och smak, jag tog Fusilli

Färdigt för servering – pasta med den härliga såsen och buljongkokt fänkål i bakgrunden

Gör så här:

Stek löken och vitlöken i olivoljan på medellåg värme så den blir helt mjuk utan att ta färg. Tillsätt tomatpurén och öka värmen en aning. Tillsätt de hela sardellfiléerna och en del av oljan de ligger i, pressa i citronsaften och riv i skalet – låt puttra så att sardellfiléerna löser upp sig. Tillsätt de färska tomaterna, låt puttra ett tag innan du tillsätter de passerade tomaterna från burk. Tillsätt även örter och chili samt tonfisk. Låt allt puttra samman och smaka av ifall du behöver mer sälta, mer chili, mer syra? Kanske buljongtärningen? Det ska smaka fylligt, saltigt och umami med en lätt fin syra och aromatiska örter. Tänk på att pastan mildrar en hel del av smaken, såsen ska vara ett kraftpaket i smak. Tillsätt gärna mer färska örter på slutet, såsom till exempel basilika som mår bäst av att tillsättas sent för att behålla sin fina smak. Koka pastan så att den är al dente, häll av i ett durkslag och blanda direkt med pastasåsen. Strö örter över och servera direkt.

För att koka fänkålen rensar du den, skär den i klyftor och skär bort den hårda biten längst ner. Koka upp vatten med grönsaksbuljongtärningar, koka fänkålen tills den är helt mjuk. Den kan ligga kvar i buljongen tills du är klar med övriga grejer till middagen, häll av och ringla en god olivolja över – servera. Jag tog en mycket god olivolja med apelsin vi har från vår italienske olivbonde i Abruzzo som passade mycket bra till då apelsin och fänkål är perfekta smakvänner.

Bon apetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera