Kryddfrasiga äppelknyten

Att vika ihop knytena var svårare än jag kunnat föreställa – men det blev goda knyten, i olika former allt eftersom jag testade olika tekniker.

Här har syrliga äpplen tärnats och hastigt kokats till en kompott smaksatt med vanilj och kanske lite calvados. Denna ljuvliga kompott läggs i knyten av filodeg på en botten av riven mandelmassa för att sedan gräddas i ugnen så de är frasiga på utsidan. Servera direkt med lösvispad grädde – härlig smak av sensommar!

Här ser du prov på olika viktekniker. Nästa gång ska jag testa hur det blir att lägga de penslade lagren filodeg i muffinsformar och fylla med äppelkompotten först och mandelmassan ovanpå, grädda och göra locken löst i rundlar som läggs på efter gräddning. Men de här små raringarna till knyten blev inte så dumma.

Du behöver för 6 personer:

5 äpplen med god smak, ganska fasta och syrliga

1 kryddmått äkta vanilj (finns att köpa på burk – eller ta urkråmet ur 1/2 vaniljstång, resten av vaniljstången kan du använda nästa gång du gör vaniljkräm eller annan efterrätt)

1-2 msk socker, gärna råsocker (ta mindre mängd först och smaka av – kompotten ska vara syrlig!)

1 msk smör

2-3 tsk calvados (kan uteslutas – då kan du ta några droppar citron)

150 gram mandelmassa, grovriven

1 paket filodeg av god kvalitet

75 gram smält smör att pensla filodegen med

råsocker att strö över knytena

mald kanel att strö över knytena

mald kardemumma eller ännu hellre nymald kardemumma att strö över knytena

lösvispad grädde till serveringen, eventuellt smaksatt med calvados eller kanel

Fyra lager filodeg blev bra tycker jag, men man kan ha fler om man vill.

Gör så här:

Skala och kärna ur äpplena, tärna dem och lägg tärningarna i en kastrull tillsammans med smör, vanilj, och calvados eller citron. Låt sjuda upp och låt sjuda bara några minuter så att det blir en kompott och sockret har löst sig, rör om då och då så kompotten inte bränns. Ställ kompotten åt sidan så länge. Hit kan du förbereda.

Filodegen penslas på varje lager innan nästa lager läggs på varv efter varv.

Smält smöret i en kastrull och ta fram en kökspensel. Ta även fram socker, kanel och kardemumma. Jag har alltid en pepparkvarn bara för kardemumma, fylld med de små inre kärnorna av kardemumman – det blir underbart när kardemumman är alldeles nymald. Riv mandelmassan grovt.

Knytena är färdiga och kan vänta så här innan gräddning ett tag innan servering för perfekt fräsch trasighet – man tänk på att fyllningen blir väldigt het jag brände tungan!

Montering: Bred ut ett lager filodeg, pensla på ett tunt lager smält smör, lägg på ett till lager filodeg och pensla även det, lägg på ett tredje lager filodeg. Skär filodegen i lagom stora rutor för varje portion – degen ska räcka att nå runt hela paketet. Lägg på ett lager riven mandelmassa i mitten på varje ruta. Toppa med en klick äppelkompott. Vik ihop degen till ett fint knyte och se till att kanterna är ordentligt förslutna eller ligger under knytet så de inte riskerar att gå upp. Eller så viker man i trekanter eller har kanterna uppåt men något sånär förseglade med hjälp av det penslade smöret. Pensla med smält smör runt hela knytena! Strö lite socker över, också runt hela för att få det härliga kristet, samt mald kardemumma och kanel. Lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper. Hit kan du förbereda till innan middagen. Grädda knytena i 200 grader tills de fått fin färg och blivit frasiga. Servera med lösvispad grädde eller vaniljglass.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Ett av de stora trekantiga knytena

Kommentera