Scampi chipotle mango

Scampi eller tigerräkor i mango-chipotlesås med ris och broccoli

Det här är en oemotståndligt god och påtagligt lättlagad rätt, med inspiration från såväl Indien som Mexico. Såsen på bas av kokosmjölk får ljuvlig smak av chipotlechili, mango och lime. Här har jag tillagat scampi eller tigerräkor i såsen, men den passar lika bra med kyckling. Servera några härliga kokta grönsaker till såsom gröna bönor, haricots verts, broccoli eller en grön sallad. Rätten passar lika bra till vardag som till fest.

Du behöver för 6 personer:

2 burkar kokosmjölk

en bit ingefära, ca 5-7 cm, skalad, skivad och finhackad

2-3 schalottenlökar, skalade och finhackade eller strimlade

gärna 1 silverlök, skalad och hackad – silverlök används mycket i Mexico, ta gul lök annars

3-6 vitlöksklyftor, skalade och hackade

några msk olja – oliv-, kokos- eller vad du har och vill använda

1-2 chipotlechilisar inlagda i marinad (finns att köpa på burk) – ta annars 1-2 tsk mald torkad chipotle

ev. lite mer chiliflakes eller en färsk röd chili, hackad (smaka av hur starkt den är!)

2 msk buljong på flaska, t.ex. fiskbuljong eller kycklingbuljong alternativt 2 vegetariska buljongtärningar

gärna några droppar sojasås mot slutet, helst Kikkoman som är ljusare och mildare än kinesisk soja

ev. salt – smaka av!

200 gram mango i kuber eller bitar (finns att köpa i frysdisken)

ca 3 pressade limefrukter

ris till servering

färsk koriander att strö över för både färg och smak!

Gul lök, schalottenlök och silverlök!

Gör så här:

Handha och koka riset enligt anvisningar på paketet.

Fräs lök och vitlök i olja (jag använder både olivolja och kokosolja) på låg värme så att den mjuknar utan att ta färg. Tillsätt ingefäran, chilin och kokosmjölken samt buljong. Låt puttra ihop. Häll i mangon. Låt såsen puttra så att den tjocknar och smakerna kommer till sin rätt. Mixa såsen i en mixer och häll tillbaka i grytan. Tillsätt limejuicen. Smaka nu av ifall du vill ha mer hetta, syra, sälta..? Den ska vara balanserad, fyllig och smakrik med såväl hetta, syra som sälta i fin harmoni. Hit kan du förbereda såsen. Strax innan servering, när ditt ris är färdigkokta och du förberett grönsakerna till, lägger du i scampi eller tigerräkor alternativt vanliga skalade räkor och låter de precis värmas upp ifall de redan är kokta. Använder du råa räkor som jag ofta väljer låter du dem sjuda i såsen tills de precis kokats igenom och blivit rosa, inte längre för då blir de sega! Tag av värmen och strö koriander över, servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Kommentera