Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pasta purjo, bacon och gremolata
Pastarätten redo att serveras!

Jag hade fått ett knippe finfina hemodlade purjolökar som fick smälta ner i grädde med vitt vin, smaksatt med lite peppar och salt. I detta vändes nykokt pasta som sedan toppades med krispig bacon och gremolata samt nyriven parmesan. En enkel god pastarätt!

Purjolöken har först fått svettas i lite smör, vinet är tillsatt och puttrar ihop innan grädden tillsätts.

Du behöver för 4 personer:

2-3 purjolökar, väl rengjorda och skivade/strimlade

en klick smör att steka i

2 dl grädde

1 1/2 dl vitt vin

vitpeppar och salt

500 gram pasta efter tycke, tillgång och smak – jag tog linguine

ett paket bacon, stekt i ugnen

det finrivna skalet av 2 citroner, väl tvättade

finhackad slätbladig persilja

1 vitlöksklyfta alternativt 1 schalottenlök eller silverlök för mildare smak

nyriven parmesan

Gör så här:

Lägg purjolöken i pannan med en klick smör på medellåg värme. Låt den svettas en aning innan du häller i vinet och höjer värmen. Låt vinet puttra ihop en aning innan du häller i grädden. Låt purjolöken koka helt mjuk i grädde och vin. Smaka av med salt och peppar. Det här tar ett tag för jag tycker att purjolöken ska vara helt genommjuk så låt den sjuda på låg värme tills den mjuknat helt och smakerna blivit ljuvliga. Under tiden gräddar du bacon i ugnen på en plåt som du klätt med bakplåtspapper tills den är krispig och fin men inte bränd. Ställ den åt sidan så länge. Gör även gremolatan: blanda det finrivna citronskalet med finhackad persilja och vitlök eller lök som du också finhackad och krossat med knivbladet med lite salt. Smaka av ifall du behöver mer salt. Riv parmesanen.

Koka pastan så att den är perfekt al dente, lägg den avrunna pastan i den gräddiga purjolöken, blanda runt och lägg upp på tallrikar. Toppa med bacon som du smular sönder och toppa det hela med gremolata och parmesan. Servera direkt!

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Leave a Reply