Citronsorbet med olivolja & flingsalt

Citronsorbet serveras på en bädd av fintärnat syrligt äpple med finstrimlad mynta, basilika och citronmeliss – det hela toppas med några droppar mild olivolja och en nypa flingsalt. Det kan låta underligt men är magiskt gott! Man kan även servera citronsorbeten utan äppeltärningarna. Den här gången har jag valt att göra sorbeten med en aning mascarpone i för att få den extra krämig och rund i smaken. Välj fina mogna saftiga citroner.

Du behöver för ca 6 personer:

1 1/2 dl socker

1 1/2 dl vatten

2 dl färskpressad citronjuice

1/2 dl glykos

2-3 msk mascarpone

det finrivna skalet av 1/2 – 1 citron, väl tvättad

Till servering:

1-2 äpplen av ganska fast och syrlig sort, t.ex. Granny Smith, Pink Lady eller helt enkelt ett äpple du tycker är gott

några blad färsk basilika, färsk citronmeliss och färsk mynta, finstrimlade

olivolja av god kvalitet med mild smak

lite flingsalt att smula över vid servering

Gör så här:

Koka upp sockerlagen, tillsätt glykosen på slutet. Tillsätt även det finrivna citronskalet. Låt svalna. Blanda med mascarponen och citronjuicen, rör ordentligt så att alla klumpar i mascarponen försvinner. Pressa gärna det hela genom en finmaskig sil. Ställ kallt tills det är dags att köra blandningen i glassmaskin.

Medan glassen körs skalar och tärnar du äpplet ganska fint, i ca 4-5 mm stora tärningar. Droppa några droppar citronsaft över så att äppelbitarna inte oxiderar och mörknar. Blanda äppeltärningarna med finhackade örter. Lägg upp i botten på väl kylda couper, skålar eller glas. Lägg på en kula citronsorbet, droppa olivolja över och toppa med flingsalt. Servera direkt.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera