Citronsorbet, äppeltärningar med örter, olivolja & havssalt

Det kan låta alldeles tokigt, men det blir otroligt gott! Du bara måste pröva denna efterrätt! Inspirationen fick jag på en restaurang på Mallorca för många år sedan. Citronsorbeten, gjord med en aning mascarpone för extra krämighet och fin smak vilar på en bädd av äppeltärningar med färska örter. Bäst blir äpplena när de får smak av citronverbena, men det är notoriskt svårt att få tag på så jag brukar smaksätta med en blandning av basilika, citronmeliss och en aning mynta. Det hela toppas med en riktigt mild god olivolja och flingsalt! Smakmagi uppstår och det blir nästan som kola-karamelllig smak! Som sagt – pröva!

Du behöver för ca 6 personer:

knappt 2 dl socker (för färgens skulle är det bäst med vitt socker här även om jag föredrar smaken av råsocker – får du tag på ljust råsocker kan det med fördel användas)

1/2 dl glykos – hjälper till att ge sorbeten bra krämig konsistens och motverkar iskristaller

drygt 2 dl färskpressad citronjuice (om den är söt kan du behöva lite mer för att få fin balans mellan sötma och syra)

2-3 msk mascarpone (en italiensk gräddig färskost)

2 äpplen, skalade och tärnade i ca 4-5 mm tärningar – välj ett syrligt äpple som Granny Smith

några droppar citron för att äppeltärningarna inte ska oxidera

några blad färsk basilika, citronmeliss och mynta, finstrimlade

en mild olivolja att ringla över

flingsalt att smula över

Gör så här:

Börja med att koka sockerlagen: koka upp vatten och socker över medelhög värme, rör då och då så att sockret löser sig. Tillsätt glykosen på slutet och låt precis koka upp. Tag av värmen och ställ att svalna.

Pressa citronerna, blanda lite av citronjuicen med mascarponen och vispa ihop så att mascarponen löser sig, tillsätt resten av citronjuicen och den avsvalnade sockerlagen. Kör blandningen genom en sil för att bli av med klumpar från mascarponen. Ställ blandningen kallt i kylen tills det är dags att köra den i glassmaskinen. Jag gör gärna iordning sorbeten tidigare på dagen innan den ska serveras eller dagen innan,så att den blir riktigt kall och lättare att forma kulor av.

Inför servering skalar du och kärnar ur äpplena, skär dem i fina tärningar som du lägger i en skål. Droppa lite citronsaft över och blanda runt så äpplet inte oxideras och blir mörkt. Hacka örterna och blanda i dem. Detta kan du också förbereda innan gästerna kommer, men se då till att förvara äppeltärningarna under lock och gärna svalt.

Lägg en sked äppeltärningar i botten på ett glas, coupe eller skål som du valt att servera i. Lägg på en kula citronsorbet, ringla olivolja över och toppa med en nypa flingsalt. Servera direkt!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera