Kyckling med cajun-limesås

Såsen har verkligen härliga smaker, här serverad med kyckling

Den här såsen smakar verkligen gott till både fisk, kött och kyckling. Inspirationen kommer från ett underbart magiskt hotell i Mexico som heter Las Mañanitas. Det har funnit sedan 50-talet och är fortsatt legendariskt för sin enorma trädgård där påfåglar spankulerar omkring, lugnet och den goda maten. Många stannar för att äta på väg mot något resmål, vi stannade och åt frukost på väg från Mexico City till Acapulco en gång. Vi var även nöjda gäster på hotellet vid flera tillfällen, bland annat när vi firade dotterns 25-årsdag. Såsen består av smör, lime och cajunkryddor. Jag blandar gärna ihop en burk med cajunkryddor som jag sedan kan ta av och snabbt få ihop såsen.

Kryddorna blandas i en bunke – gör gärna mycket och förvara i en burk

För bästa resultat rostas hela vitpeppar- och svartpepparkorn försiktigt i torr panna innan de krossas i mortel. Servera gärna med rostad paprika i strimlor, finns ibland även att köpa på burk och passar bra här. Servera gärna med mer kokta grönsaker som broccoli eller bönor och kanske en fräsch grönsallad.

Du behöver för ca 4 personer:

Kycklingbröst, kycklinglårfilé eller hel grillad kyckling

morötter kokta i bitar, stavar eller hela

100 gram smör

1-2 gula lökar, skalad och finstrimlad

1 1/2 dl färskpressad limejuice

3 tsk cajunkryddblandning bestående av:

paprikapulver av god kvalitet, gärna spanskt rökt paprikapulver (finns att köpa på delikatessaffärer)

cayennepulver

Espelettepulver (en mycket god aromatisk och ganska mild chilisort från franska delen av Baskien)

havssalt eller himalayasalt

torkad oregano

torkad timjan (man kan istället för de två örterna välja italiensk kryddblandning)

nymald svartpeppar

rostad vitpeppar som krossats i mortel (ta annars mald vitpeppar men då lite mindre mängd)

vitlökspulver alternativt krossad färsk vitlök efter smak

lökpulver

Gör så här:

Blanda cajunkryddblandningen i en skål och spara det som du inte använder här. Låt den strimlade löken puttra i smöret över medellåg värme så att löken blir helt mjukkokt och glansig utan att ta färg. Tillsätt limejuicen och cajunkryddorna. Smaka av ifall du vill ha mer kryddor, mer hetta, mer syra från lime? Såsen är nu klar och kan ställas åt sidan tills det är dags att servera. Lägg laxbitarna i en smord ugnsform och häll lite kryddblandning över dem, droppa även lite olivolja eller annan god olja över dem och baka laxbitarna i ugnen i ca 15 minuter tills de är så genomstekta som du vill ha dem, jag gillar när de fortfarande har aningens nästan rå kärna à la sashimi medan sonen vill ha sin lax helt genomstekt. Koka under tiden de grönsaker du vill servera till. Lägg upp fisk med grönsaker och eventuellt ris eller potatis för den hungrige, och kanske med strimlor av rostad skalad paprika. Skeda såsen över och servera direkt.

Buen provecho önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*