Höstkänsla

Höstens magiska färger!

Tidigare tyckte jag alls inte om hösten, jag tyckte faktiskt otroligt illa om den – det kändes som att hela naturen bara döööör. Härom dagen när jag gick hem från jobbet tänkte jag att hösten är ganska fin ändå, vacker – särskilt soliga dagar med alla färgsprakande löv och den höga klara himlen. Terrassen är fortfarande prunkande och frodig även om den börjar naggas i kanten i takt med att löven gulnar på träden och nyponen på Djurgården går från orangerött till mörkrött.

Höstregn med speglingar

Hösten är ändå också matglädje – efter sommaren kryper vi inomhus, tänder ljus och brasor (i vart fall när det blir kallare) och njuter av allt som dignar i skog och mark – svamp, äpplen, päron, plommon, björnbär, nyskördade grönsaker, kålsorter, rotfrukter, vilt såsom hjort, rådjur, älg och olika fåglar. Såserna blir mustigare och det är härligt att duka vackra bord, njuta mat med nära och kära i stearinljusets skimrande sken.

Härliga höstpromenader!

Fotat på Strandvägen för några år sedan, innan vistelserna i Paris och Mexico som givit mig så mycket härlig matinspiration

Denna höst kommer inspiration från flera håll, bland annat ett härligt event och initiativ på Restaurang Portal härom kvällen, då Take Over med enkom kvinnliga kockar lagade en härlig meny. Till avnjöts viner och drycker såsom äppelmust som alla kom från Sverige, mest från Skåne men även något öl från Stockholm. Jag fick upp ögonen för rostad grädde(!), blev sugen på att använda spetskål och savojkål (otroligt svårt att få tag på, konstigt nog) och att använda bär som svarta vinbär.

Idel kvinnliga duktiga kockar

Örtolja är en favorit som jag ännu inte behärskar, måste prata med någon duktig kock och få bästa tips för min olja blir hopplöst smaklös och inte alls så skimrande grön som jag tänker i mitt huvud att den ska bli. Jag tänker också på svampar, viltkött men även efterrätter på ingredienser som äpplen och havtorn. Och att använda mig av inspirationen från Mexico där vi var hela förra vintern, och alla torkade underbart aromatiska chilisorter jag släpat hem. I skafferiet står även confiterade anklår och pockar på en äktfransk middag med potatisgratäng och haricots verts.

Hjortytterlår med sås på enbär och gin med äpple och päron, bakade morötter, rotselleritärningar i brynt smör och citrus, zucchini stekt med Espelettechili, rotselleripuré och hasselbackspotatis som hade kunnat uteslutas.

Höstinspirationen är här, nu ska jag bara finna tid och tillfälle att laga alla idéer. Mitt ena öga opereras så det blir kanske inte så mycket matlagning en liten tid framöver, desto mer tankar, inspiration och idéer under konvalescensen då jag nästan alltid tänker på mat och än mer så när jag är sjuk eller nyopererad.

En höstdukning där tulpanerna symboliskt nog börjat vissna

På bilderna ser ni några rätter jag lagat på sistone, och mer kommer framöver. Dessutom finns en mängd rätter att botanisera bland här på Katinkas Kitchen, det är närmare 2000 recept! Så många att även jag ibland botaniserar och hittar recept jag glömt att jag lagade för flera år sedan.

Ett höstligt långkok på lammlägg blev en ragú di agnello, enligt konstens alla regler, mustigt och härligt och serverad med gremolata för extra piff och fräschör.

Mycket höstglädje och matinspiration önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Jag älskar att duka med linneduk, linneservetter, vackra ärvda glas och blomsterarrangemang. På tallrikarna Insalata Caprese på buffelmozzarella och söta cocktail-plommontomater och rikligt med färsk basilika och olivolja – inte så höstligt men en fläkt av den gångna sommaren!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*