Fluffigt skum i sifon till mat och kanapéer

Delikata små amuse boucher med löjrom under fluffig Vichyssoise. Tack Kinna Hård av Segerstad som tog bilden!

Jag är fortsatt lätt besatt av vad man kan göra med en sifon, samtidigt som jag tycker att det är ett ganska läskigt köksinstrument med sin explosiva kraft. Med skräckblandad förtjusning fortsätter jag att experimentera och efter en underbar meny lagad av enkom kvinnliga kockar på Restaurang Portal i början av oktober har inspirationen sprattlat loss kreativa tankar och mer eller mindre galna idéer. En av amuse-boucherna var ett Vischyssoise-skum med löjrom under och dillpulver på toppen, delikat!

Stolt trofé från Paris underbaraste mataffär Dehillerin

En av mina tankar är att försöka servera ett skum med smak av citron över något – ja, vad..? Till exempel en kanapé med löjrom och…? potatis. bakad lök..? Eller hur fångar man känslan av en taco i en munsbit till drinken – det vill säga något med salsa de tomatillo, den gröna fantastiska tomaten som alls inte är någon tomat utan i själva verket är släkt med det lilla bäret physalis som också kallas kapkrusbär, likaledes dold i pappersliknande hölje. Om man lägger den gröna salsan i botten på en kanapé blir den ju mjuk, hur motverkar man det..?

Och så vidare – ja, så går mina tankar, och än mer – fram och tillbaka tills jag kommit på något som kan vara värt att pröva. Återkommer så snart embryona till tankar och idéer omsatts i något som kan likna praktisk verklighet.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Man ska skaka sin sifon ordentligt, mer än man tror lärde jag mig av en kock – håll den sedan helt upp och ner och tryck!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*