Nudlar och Thai köttfärssås

Värmande, fylligt med thaismaker!

Jag hade ett paket köttfärs som behövde användas och kände inte för att göra vanlig köttfärssås à la salsa Bolognese. Dessutom behövde jag få det att räcka till fler än vi ursprungligen tänkt. Thaismaker tänkte jag och skred till verket: ingefära, lök, vitlök, röd thai curry, chili, kokosmjölk, den karaktäristiska thailändska fisksåsen och färskpressad lime samt riven morot, två sorters bönor och strimlad salladskål som var fantastiskt vackert lila! Det blev en härligt mustig spännande gryt-sås, som jag serverade med nykokta breda risnudlar men som passar lika bra till ris. En härlig och dryg vardagsrätt med festliga smaker!

Om du vill gå all-in och göra din egen currypasta finner du recept här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger!

en otroligt häftiga lila salladskålen jag hittade, så vacker!

Du behöver för 6-8 personer:

500 gram köttfärs

2 msk kokosfett eller valfri olja att steka i

1 gul lök, skalad och finhackad

2 schalottenlökar, skalade och finhackade

4-5 vitlöksklyftor, skalade och finhackade eller pressade

ca 2 msk thai red curry – röd currypasta som finns att köpa färdig

en bit färsk chili, finhackad

ca 5-7 cm färsk ingefära, skalad och finhackad eller finriven

gärna 1-2 stjälkar citrongräs, banka på dem med knivskaftet så avger de mer smak

2 burkar kokosmjölk

ca 2-3 tsk fisksås (nam pla)

1 tsk råsocker eller palmsocker

färskpressad lime efter smak, jag använde juice från 4 limefrukter

Till servering: risnudlar – jag tog bandnudlar som liknar tagliatelle

Gör så här:

Stek lök och vitlök i kokosoljan över medellåg värme så den mjuknar utan att ta färg. Tillsätt köttfärsen, höj värmen och stek den ett tag. Tillsätt även ingefäran och chilin och stek ett tag till innan du tillsätter chilipasten och sedan kokosmjölken. Använder du även citrongräs lägger du i de bitarna samt fisksåsen, namn pla, och en liten sked råsocker. Blanda runt och låt stå och puttra så att såsen kokar ihop och smakerna sätter sig. Strax innan servering vänder du ner den strimlade salladskålen samt blandar i lime- eller citronjuice. Smaka av ifall du behöver mer sälta i form av namn pla eller kanske en aning soja för extra fyllighet. Koka upp vatten till noodlarna, lägg i dem och låt dem koka enligt anvisningar på förpackningen, oftast går det mycket fort på några minuter, det är viktigt att de inte kokar sönder – bättre då att de är aning underkokta och sedan mjuknar i köttfärssåsen. Servera direkt, gärna med en grönsallad bredvid.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*