Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Jordgubbssufflé med lime

Sufflé brukar jag kalla för kungen bland efterrätter, inte helt utan anledning…

Här har jag utgått från ett trevligt recept som publicerades i DN för några år sedan. Efter eget huvud och provlagning har jag justerat receptet något, och serverar ofta denna sufflé – som alltid gör stor succé. Smaksättningen kan varieras, men här är en variant med jordgubbar som får extra piff av limeskal. Föredömligt enkel men raffinerad efterrätt som går utmärkt att göra i förväg så den står och väntar i kylen eller till och med i frysen på tillagning precis innan servering till de glada gästerna.

Du behöver:

Till jordgubbskrämen som smaksätter sufflén:

2 dl jordgubbar (frysta går bra!)

rivet skal av 1 limefrukt (väl tvättad!)

1 + 1 msk socker

1 msk vatten

1½ msk potatismjöl utrört i 1/2 dl vatten

Till marängsmeten:

3 äggvitor

1 msk socker

några droppar citronsaft

Till formarna:

smör och strösocker

Till de rårörda jordgubbarna:

½ liter färska jordgubbar (eller frysta)

3 msk socker

rivet skal av 1 limefrukt (väl tvättad!)

Till vaaniljgrädden

2-3 dl vispgrädde

inkråmet av en halv vaniljstång eller en halv tsk vaniljkorn från burk, alternativt äkta vaniljsocker

1 msk socker, men om du använder äkta vaniljsocker räcker det nog.

Gör så här:

Koka upp jordgubbarna med 1 msk socker och 1 msk vatten. Mixa till en slät puré med stavmixer. Koka därefter åter upp purén med en msk socker till.  Blanda potatismjöl med ½ dl vatten, häll över purén under omrörning. Koka upp och låt jordgubbskrämen svalna. Den blir ganska tjock, men det är helt okej.

Vispa äggvitorna till styvt skum tillsammans med 1 msk socker och några droppar citronsaft, som hjälper till så vitorna styvnar till fast skum.

Vispa ner hälften av äggviteskummet i jordubbskompotten och rör försiktigt till en jämn massa. Vänd därefter ner resten av äggviteskummet med hjälp av en slickepott. Arbeta från mitten och mot kanterna medan du snurrar skålen så vänder du ihop det medan luften behålls i blandningen tills massan har blandats till en jämn smet.

Pensla formarna med smör och häll strösocker i dem och snurra runt så att kanterna är helt täckta. Häll i sufflémassan i formarna så att når till kanten. Du kan använda keramikformar med rak kant eller rent av glas med rak kant, om du vet att de tål ugnsvärme. Det finns även särskilda suffléformar.

Ställ formarna i kylen eller rentav i frysen om du inte ska grädda dem direkt.

Inför servering ställer du dem i 175 grader i ugnen i ca 8 minuter. Om du har gasugn ska de stå högst upp. De kommer att pösa upp, så ta höjd för det.

Skölj och torka de färska jordgubbarna. Skär dem i bitar och blanda med socker och rivet limeskal. Smaka av så du har bra balans på syra-sötma. Om du använder frysta jordgubbar är det bäst att röra dem med sockret och limeskalet till en mer mosad kompott.

Lösvispa grädden med vaniljfrön och en liten sked finkornigt eller malt råsocker eller äkta vaniljsocker.

När de uppösta suffléerna tas ur ugnen ställer du dem på fat och siktar florsocker över (lägg lite florsocker i en tesil eller liknande och skaka över, så blir vackert både på toppen av souffléerna och på tallriken. Servera kompotten och den lösvispade vaniljgrädden vid sidan av – antingen i en stor skål som skickas runt bordet, eller i små skålar tillsammans med varje suffléportion. Skär en skåra i sufflén och lägg i både den lösvispade grädden och kompotten. En garanterad efterrättssuccé som både barn och vuxna älskar! Fyll på med kompott och grädde allt eftersom ni äter er ner i den fluffiga sufflén. Ett härligt dessertvin till, som en sauternes, är inte helt fel.

Du kan självklart byta ut jordgubbarna mot någon annan smak; hallon, passionsfrukt, rabarber, blåbär är några härliga förslag. Eftersom man har potatismjöl i som reder fruktkompotten får sufflén stadga och håller formen fantastiskt bra. Jag tycker att just det faktum att man serverar lösvispad grädde och någon kompott i den varma sufflén vid bordet gör hela efterrätten. Man kan även servera en kula vaniljglass, eller annan glass eller sorbet att smälta ner i sufflén – med eller utan någon matchande kompott.

Bon appétit!

önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply