Äppelpaj med brynt smör, vanilj & havre

Brynt smör, vanilj, kardemumma – what’s there not to like..?!

Detta är en lättgjord äppelpaj som blir mycket god med all vanilj och inte minst min smakfavorit brynt smör. Man behöver inte vispa någonting, annat än möjligen grädde till serveringen. Jag serverar den gärna med vaniljsås eller grädde och väljer helst syrliga äpplen som Aroma.

Du behöver för en pajform på ca 28-30 cm i diameter:

7 äpplen av syrlig sort, skalade, urkärnade och skurna i bitar

250-300 gram smör (en del av det förångas och en del blir fasta mjölkrester i botten av kastrullen)

1 1/2 – 2 dl muscavadosocker eller finkornigt råsocker

1/2 dl sirap

4-5 dl havregryn

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker av god kvalitet

1/4 tsk vaniljfrön på burk

1/2 tsk mald kardemumma – gärna mald i pepparkvarn

Gör så här:

Smält smöret över medelhög värme i en kastrull, skaka på den då och då. När det börjar puttra mer och mer håller du koll på den, när puttret avtar och det börjar bli gyllenbrunt samtidigt som ljuvliga dofter av smörkola sprider sig och det börjar tystna tar du det av värmen. När smöret svalnat en aning silar du av det genom ett finmaskigt durkslag ner i en bunke. Tillsätt socker, sirap och vanilj i olika former. Blanda runt och tillsätt havregryn och vetemjöl, börja med den mindre mängden och se till att smeten får en bra konsistens, lite mer som smet än smuldeg men ändå inte för blöt. 

Lägg äppelbitarna i en smord pajform, toppa med degen som du klickar ut och brer ut. Tag några tag på kardemummakvarnen över det hela och baka i ugnen på ca 170 grader i 30-40 minuter så att äpplena mjuknar och pajen får fin färg. Servera med vaniljsås, glass eller vispad grädde.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera