Mathavre grönkål kyckling

Mathavre med goda grejer – lika gott varmt som ljummet eller kallt.

Mathavre är riktigt gott, särskilt när den kokas i grönsaksbuljong. Här har den blandats med kokt grönkål, lite smörstekt lök och vitlök, chili och massa pressad citron. Man kan mycket gärna ha i andra eller mera grönsaker som morötter, paprika, broccoli, bönor, tomater… Jag hade några rester av citronstekta kycklingbröst som jag skar upp i bitar och blandade i, men lax eller annat kött fungerar också – eller fetaost alternativt tofu för den som vill hålla det vegetariskt. Rätten är lika god kall eller ljummen och passar därför mycket bra även på en buffé.

Jag hade lite hempicklad lök och svarta vinbär kvar från en tidigare middag som jag serverade till.

Du behöver för 4-6 personer:

3 dl mathavre, kokad enligt anvisningarna på förpackningen men med buljongtärningar

ett paket hackad grönkål eller några blad grönkål – skär då bort stammarna – kan bytas ut mot ett paket bladspenat, då tillsätter man bara den på slutet

1 gul lök eller silverlök alternativt 2 schalottenlökar, skalade och hackade

1-2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

4-6 kycklingbröst, stekta eller bakade i ugnen alternativt skurna i bitar och stekta med goda kryddor

olja och smör till stekning

chili, färsk eller torkad i flagor eller pulver

salt och peppar

nypressad citron från 2 citroner

ev. paprika skuren i bitar

ev. morötter skurna i slantar eller bitar och kokade

ev. inlagd lök att servera till

Gör så här:

Koka upp vatten med buljongtärningar, koka mathavren enligt anvisningar på förpackningen. Häll av i ett durkslag men behåll gärna lite av kokvattnet att tillsätta för saftighet. Skär den stekta eller grillade kycklingen i bitar. Förväll grönkålen och sila av i durkslag. Stek lök och vitlök i smör och olja, tillsätt chili och på slutet citronsaften. Blanda ner grönkål och kycklingbitar i den kokta mathavren. Tillsätt även de andra grönsaker du valt, vänd ner lökhacket med den pressade citronen. Smaka av – mer salt, peppar, chili, citron? Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera