Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Marinerade jordgubbar

Det här receptet lagar jag gärna när de första jordgubbarna börjar komma till oss på våren från bl.a. Belgien och Spanien och de ibland kan vara lite syrliga och nästan omogna. Genom att jordgubbarna läggs i den härliga sockerlagen får de en söt fin smak av mognad ändå.

Marinaden består helt enkelt av sockerlag som jag helst kokar på råsocker och smaksätter med antingen vanilj eller limeskal – eller både och.

Du kan lätt dubbla eller tredubbla mängden marinad beroende på antalet gubbar.

Tänk på att inte lägga i jordgubbarna för tidigt, då blir de för mjuka och nästan kokta.

Du behöver:

1½ dl socker (helst något gott råsocker)

1½ dl vatten

½ vaniljstång, skuren på längden eller det finrivna skalet från en väl tvättad limefrukt

Gör så här:

Koka upp sockret och vattnet. Om du väljer vaniljsmaksättningen ska vaniljstången koka med från början för att avge sin härliga smak. Om du valt limesmaksättningen tycker jag det är bäst att lägga i limeskalet när sockerlagen kokat klart.

Låt sockerlagen koka ihop lite innan du tar den från värmen och låter den svalna. Lägg i de sköljda, torkade och snoppade jordgubbarna som du delat i halvor eller kvartar. Servera med grädde, glass, yoghurt, yoghurtsås med lime, pannkakor, våfflor, chokladkaka, sockerkaka eller bara som de är.

Njut! Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply