Saffranspannkaka

Det här är ett fantastiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt, men självklart kan du koka enkom för att göra denna gotländska specialitet.

På Gotland serveras den traditionellt med salmbärssylt, men i Skåne har jag min absoluta favorit i björnbären – kanske finns någon påse infrusen sedan sensommaren att röra med något gott socker, eller en burk ljuvlig hemkokt björnbärssylt att plocka fram.

Till jul kan den även med fördel serveras med rårörda lingon. Jag köper frysta lingon, som till min glädje nu finns i de flesta affärer, och rör samman med lite socker.

Du behöver: 

Risgrynsgröt – överbliven eller färdigköpt – kanske kokt enligt detta väldigt bra recept: 

Morfars extragoda risgrynsgröt:

2 dl rundkornigt grötris

2 dl vatten

2 kanelstänger (kan uteslutas om du kokar gröten direkt för saffranspannkakan)

2 sockerbitar

2-3 msk smör

ca 7-8 dl mjölk, helst gammeldags eller i vart fall röd mjölk

En bit vaniljstång (brukar jag och barnen gilla att ha i)

Gör så här:

Om du använder elspis sätter du på två plattor – en på fyran, en på lägsta värmen. Om du använder gasspis eller induktionshäll har du direktverkan på temperaturen så detta behövs inte.

Häll riset i en kastrull tillsammans med vattnet, kanelstängerna, sockerbitarna och smörklickarna. Ställ kastrullen på den varmare plattan. Låt koka upp och puttra ihop under omrörning tills riset absorberat nästan all vätska. Rör i mjölken lite i taget och låt koka upp under ständig omrörning. När du ser de första bubblorna, eller ”fiskögonen” som man brukar prata om är det nu dags att agera så den inte bränns. Om du använder gasspis eller induktionsspis drar du nu ner värmen till den lägsta tänkbara. Om du använder elspis stänger du av den platta du hittills använt och flyttar över kastrullen till den förvärmda plattan med lägsta värmen. Låt gröten stå under lock och svälla – rör då och då runt ett ordentligt varv så den inte bränns i botten. När riskornen är mjuka och gröten fortfarande är krämig och fin är den klar. Om det blir för torrt tillsätter du mer mjölk och låter koka in. Det här blir en verkligt god och krämig gröt som brukar göra succé.

Till själva Gotlandspannkakan:

Risgrynsgröt kokt på ca 2 dl risgryn (gärna enligt receptet ovan)

4 ägg

1 dl socker

50 gram hackad sötmandel (kan uteslutas)

½-1 gram saffran – stött i mortel med en sockerbit (jag använder den större mängden för vackert guldgul och riktigt saffranssmakande efterrätt)

gärna en vaniljstång, urgröpt eller vaniljkorn på burk ca 1/4 tsk

2-3 dl mjölk – gärna gammeldags eller i vart fall röd mjölk (anpassa mängden till hur tjock gröten är)

Gör så här:

Vispa äggen med sockret. Tillsätt den mindre mängden mjölk om du vet att gröten är lite lösare. Tillsätt saffran och gärna vanilj. Vispa samman smeten med den kalla gröten, tillsätt ev. lite mer mjölk. Häll i väl smord ugnsform. Grädda i 175 grader i ca en halv timme. Den skall vara vackert gyllene och genomgräddad.

Servera saffranspannkakan ljummen med lättvispad grädde och en god sylt eller rårörda bär. 

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com


Kommentera