Rödkål till jul

Att koka egen rödkål till jul är så otroligt mycket godare än den man köper i burk. Jag väljer att koka min med äpple, om man vill kan man tillsätta äpplet på slutet för mer fräschör. Det här är faktiskt otroligt enkelt, man behöver bara ha lite tålamod då rödkålen blir bäst om den får stå och puttra ganska länge under lock för att bli helt mjuk och full av härligt juliga smaker! Jag tog lite mindre vanlig vinäger än man brukar och tillsatte en sked balsamvinäger längre fram i kokningen – det blev toppengott!

Den strimlade kålen…
…förvälls för att bli av med ämnen som kan reta känsliga magar…
…innan den steks i härliga kryddor för den perfekta julkänslan..

Du behöver:

1/4 eller 1/2 huvud rödkål, finstrimlat

2 äpplen, skalade och skurna i bitar eller strimlade

citron att droppa över äpplet

75 gram smör

1/2 dl sirap eller muscavadosocker (jag tog en sked sirap och två skedar muscovadosocker)

1/2 dl vatten

1/2 dl äppelcidervinäger

10 kryddnejlikor

3 lagerblad

8 hela svartpepparkorn

ev en liten bit kanelstång

1/2 tsk korianderfrön

salt till avsmakning

1 msk balsamvinäger

Rödkålen steks med sina kryddor och äpple..
.. när vinägern tillsätts ändras färgen från mer lila till just den rödkålsröda vackra färg vi förknippar med julens rödkål.

Gör så här:

Förväll först den strimlade kålen i cirka 5 minuter. På så vis blir du av med en del av de ämnen som brukar kunna reta känsliga magar, och jag tycker även att smaken på kålen blir lite mildare och godare. Häll bort kokvattnet, låt kålen rinna av en stund i durkslaget. Stek de förvällda kålstrimlorna i smöret över medellåg värme så att kålen mjuknar. Tillsätt kryddorna och därefter sirap eller socker samt vinägern och äpplet. Låt det hela puttra ihop under lock i cirka 45 minuter, rör om då och då. Tillsätt en sked balsamvinäger efter ett tag, smaka av och se om du behöver mera salt, peppar, socker..?

Detta går att förbereda någon dag innan, förvara kålen i burk med lock i kylen och värm på den försiktigt i en kastrull. Tillsätt eventuellt en skvätt vatten, kanske en aning buljong eller en skvätt äppeljuice när du värmer kålen om den verkar torr.

Servera till övrig julmat, till köttbullar, köttfärsbiffar eller något annat gott.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera