Glaedelig Jul – Happy Christmas!

På julafton och juldagen tittade solen fram och förgyllde allt! Glaedelig Jul säger man i Danmark medan den brittiska drottningen alltid sade Happy Christmas!

Så blev det jul till slut, även i Katinkas Kitchen. I år har julen varit hopplöst eftersatt hos oss, det vanliga julpysslandet uteblev och ersattes av mycket jobb, rejält förkyld make och alla övriga måsten. När jag så likt en galen ekorre skuttat fram och tillbaka för att inhämta såväl goda matgrejer som presenter alltmedan maken låg hemma och hostade och behövde penicillin smög sig julen ändå inpå. Och på självaste julafton fick den naggande lilla granen sina dekorationer och ljus, den goda maten fixades till och julfriden sänkte sig över Katinkas Kitchen.

Julmat på ett fat vid bordet dukat till jul – vodkalimesill, matjessill med gräslök och brynt smör, inlagd sill, skagenröra, kallrökt lax, avokadosallad och delikatesspotatis.

Eftersom jag blivit mycket bra på att inte stressa upp mig över jul blev julkolan kokad först på julafton efter julmaten medan rödkålen lagades först på juldagen. Lyckad blev den och avnjöts alla goda rester av julskinka, viltköttbullar och prinskorvar. Annars är det mest sillen och den kallrökta laxen jag uppskattar – förutom alla fräscha grönsaksrätter som avokadosallad, mozzarella-tomatsallad och annat gott vi hade med på årets version av julbordet à la Katinkas Kitchen. Efter all julmat var vi så mätta att mandelmusslorna fick avnjutas på juldagen – med hjortron- eller hallonsylt. Julkolan blev i år Pärlans ofelbara recept ”på kanelen” med smak av whisky och kanel – en favorit, trots att whisky inte hör till favvosarna hos mig.

Team hallonsylt?.. eller…
…team hjortronsylt..? I mandelmusslorna med vaniljgrädde, alltså!

Julens korsord är nästan klart, och får stå för lite klurigt huvudbry. Till mat kör vi vidare på julens godsaker innan det dels blir Hirams härliga drömskinka (se eget recept här på Katinkas Kitchen) samt nudelwok på koreanska. En av julklapparna var nämligen Jennie Walldéns härliga kokbok med nudelrecept, passar perfekt nu när jag upptäckt gochujang, denna fermenterade chilipasta från Korea som jag gärna har i maten då smaken är lätt beroendeframkallande!

Julbordet med alla sina godsaker

En riktigt god och vilsam jul önskar jag er alla!

Med vänliga matglada julhälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

Årets julkola var Pärlans ”på kanelen” med whiskey och kanel – otroligt god och lättlaga, som intressant smakmässigt leder tankarna till äppelpaj..

katinkas.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Julen infann sig till slut – precis som den brukar… 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*