Vaniljglass med rom-körsbärs-rippel

En len vaniljglass gör du snabbt och lätt, i vart fall om du som jag har en glassmaskin. Och körsbärsrippeln med rom är lätt att koka ihop varefter den mixas och blandas ner precis på slutet i vaniljglassen. När hela härligheten sedan fryses ner får du en delikat efterrätt att servera, kanske med några kakor eller biscottismulor/cantuccini (italienska mandelskorpor).

Du behöver för ca 6-8 personer:

Till vaniljglassen:

3 dl mjölk (jag använder laktosfri)

drygt 1 1/2 dl socker, gärna råsocker

1/2 – 1 dl flytande glykos (finns att köpa på flaskor, liknande sirap)

1/2 – 1 vaniljstång, uppskuren på längden (är vaniljstången lång räcker det gott och väl med en halv)

3 dl grädde (även här väljer jag helst laktosfri)

Till körsbärs-rom-rippeln:

2 paket frysta körsbär

drygt 1/2 dl socker, gärna råsocker

1/2 dl rom, kanske lite mer – smaka av när den är färdig och har svalnat

Gör så här:

Lägg mjölk, socker och vaniljstång i en kastrull och sätt över medelhög värme. Rör om då och då och låt värma upp så det blir varmt men utan att koka. Sockret ska lösa sig helt. Tillsätt glykosen och rör om några extra varv så allt blandas. Tag kastrullen av värmen och låt den stå och svalna, med vaniljstången i. Under tiden kokar du körsbärskompotten:

Lägg körsbär och socker i en kastrull och ställ över medelhög värme. Låt puttra, rör då och då. Tillsätt rom när du stänger av värmen och drar kastrullen från plattan. Låt stå och svalna. Spara gärna några hela körsbär som du kan dekorera glasscouperna med. Mixa med en stavmixer så att du får mer som en rippel, det gör inget om det är lite bitar av körsbär i den. Smaka av – kanske en skvätt rom till? Anledningen till att jag har i rom är inte bara att det blir gott utan även att alkoholen gör att den inte fryser och blir isig, utan behåller sin mjuka konsistens i glassen och därmed verkligen får vara en härlig rippel full av ljuvlig smak.

När basen till vaniljglassen har svalnat tillsätter du grädden och blandar runt. Skrapa ur kärnorna ur vaniljstångsskidorna. Sila det hela genom en sil ner i exempelvis ett litermått och ställ det i kylen så att glassmeten blir riktigt kall innan den ska hällas i glassmaskinen. Ställ även körsbärssåsen kallt.

När det är dags att köra glassen blir det bäst om du silar den igen ner i glassmaskinen, detta för att bli av med eventuella klumpar som det kan bli av grädden. Men se till att få med vaniljfröna. När glassen är fast och liksom snurrar runt sin egen axel i glassmaskinen häller du ner så mycket av körsbärsrippeln som du vill ha i. Stäng av glassmaskinen ganska direkt så det inte blandar sig för mycket. Lägg direkt i en plastbunke som du helst haft i frysen ett tag så den är kall och glassen inte smälter för snabbt. Toppa gärna med lite extra sås som du ringlar över och liksom trycker ner lite i glassen. Sätt på locket och ställ in i frysen – låt glassen stå några timmar eller över natt.

Vid servering tar du en bra glasskopa eller en sked och doppar i varmt vatten, torka av och gör kulor – lägg upp i vackra skålar och servera direkt! Gärna med ett romkokt körsbär på toppen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera