Tinga de Pollo – mexikanska kycklingtacos

Tinga de Pollo på svenska, men fortfarande bra mycket mer mexikanska än köttfärstacos!

Tinga de Pollo eller chicken Tinga är en rätt som man ofta hittar i Mexico, en av de klassiska sakerna man har i äkta mexikanska tacos. Rätten är lätt att göra hemma och blir otroligt god och smakrik. Det finns enligt mitt synsätt två sätt att göra den – antingen på det traditionella mexikanska sättet där man kokar kycklingen tills den blir helt trådig och sedan drar sönder den lite likt pulled pork. Eller det sätt som jag föredrar här hemma, att strimla den och snabbwoka den med lök, tomat, chipotlechili, vitlök och lite örter. Saftig och fin blir den och alldeles utmärkt för äkta mexikanska tacos! Servera gärna med en guacamole (recept finner du såklart på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan till höger) och en god salsa (numera kan man köpa en helt okej chipotlesalsa som jag gärna använder när jag inte orkar eller har tid att göra en egen. Just kyckling Tinga blir ganska saftig ändå så egentligen behövs inte så mycket mer än en fräsch sallad till.

Om du vill göra på äkta mexikanskt vis kokar du upp vatten med lök skuren i bitar, vitlök. lagerblad och en kvist koriander samt några pepparkorn och lite salt. Lägg i kycklingen – mexikanarna lägger i en hel kyckling – och låt koka i uppemot en timme tills den bokstavligen faller isär. Sila då av vattnet och ta bort skinnet, rensa bort alla ben och dra isär kycklingköttet med två gafflar så du bara har en massa trådigt men saftigt och gott kött. Sedan kan du fortsätta på klassiskt mexikanskt vis igen genom att i en mixer lägga tomaterna, en lök, vitlök, chili (de använder torkad chili som blöts upp i hett vatten) samt några dl av kokvattnet som blivit fin kycklingbuljong, mixa allt slätt, häll i en stekpanna och stek såsen. Lägg i kycklingen och servera. Eller så gör du på ett enklare vis: Fräs upp lök och vitlök, tillsätt tomater, lite av kokvattnet och chili. Smaksätt med salt om det behövs. Servera med koriander och tortillas.

Tinga de Pollo redo att serveras!

Du behöver för 4-6 personer:

800 gram kycklinglårfiléer eller kycklingfiléer, strimlade

2 gula lökar, skalade och strimlade eller skurna i smala klyftor

4-5 färska tomater, skurna i klyftor

4-6 vitlöksklyftor, skalade och finhackade samt mosade alt. pressade eller rivna

gärna chipotle en adobe, inlagd chipotle som hackas – ta med lite av spadet också

1 tsk mald chipotlechili

1 kryddmått chilipulver eller chiliflakes

1/2 tsk spiskummin

1/2 tsk torkad oregano (används oftare än man kan tro i mexikansk matlagning)

ev. en skvätt kycklingbuljong på flaska

tortillabröd och färsk koriander till servering

Gör så här:

Stek lök och vitlök, tillsätt kycklingen och kryddorna, fräs tills den precis är på väg att bli genomstekt, tillsätt hackad inlagd chipotlechili och tomater, låt fräsa ett tag till. Tillsätt eventuellt lite buljong, kanske lite salt? Smaka av så du är nöjd med hettan. Servera direkt med varma tortillabröd, koriander, en fräsch sallad och kanske en salsa.

Buen provecho! önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera