En enkel god förrätt i fikontider

Det är enkelt, det blir vackert och gott!

När fikonen kommer till våra breddgrader är de inte alltid så roliga och kan sakna den där underbara solmogna saftigheten och sötman som jag förknippar med fikon. Fikon är för mig Spanien, eller i vart fall Sydfrankrike, värme, sol och underbara smaker. För att frammana lite mer av den känslan kan man med fördel baka fikonen i ugnen, med eller utan chèvre och servera med prosciutto, olivolja och några droppar balsamico. Medelhavs smakmagi uppstår! En lätt och praktisk förrätt som jag till och med ibland serverade våra gäster när vi bodde i Mexico när fikonen var i säsong.

Fikonen kan förberedas och åka in i ugnen strax innan servering.

Du behöver för 4 personer:

8-12 fikon

ev. en bit chèvre

8 skivor prosciutto

en riktigt god olivolja

några droppar god äkta balsamvinäger

färsk basilika

salt och nymald svartpeppar

Gör så här:

Skär fikonen som att du ska skära dem i klyftor men inte skär hela vägen ner, de ska hålla ihop i botten. Ställ dem i ett ugnsfast fat som du smort med olivolja, vik ut dem en aning. Lägg i smulad chèvre, ringla lite olivolja över. Gratinera i ugnen tills de blivit mjuka och börjar ta fin färg men absolut inte blivit brända. Tag ut fikonen, lägg upp på fat, dekorera med prosciutto, ringla över olivolja och droppa lite balsamico på. Lite flingsalt och ett tag på pepparkvarnen innan du toppar med några färska basilikablad – färdigt att servera direkt!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera