Frittata med potatis, chèvre och salsa

Färgrann, vacker och god!

Lite fusion med vibes från både Italien, Frankrike och Mexico – kan det bli bättre? Chèvren står för det franska, salsan för det mexikanska och själva frittatan för det italienska. Därtill potatis som vi förknippar med Sverige men potatis används en hel del i bland annat sydamerika, där den har sitt ursprung. Jag som svensk tycker alltid det är lite lustigt att de gärna använder potatisen som en grönsak bland andra i grytor, och serverar tillsammans med ris. För oss känns det lätt som kaka på kaka men som sagt – potatisen kom därifrån. Att vi behandlar den som ett av alternativen till vår mat bland ris, pasta, quinoa, mathavre och allt annat som nu finns är liksom en annan fråga. Nu åter till dagens delikata brunch:

Du behöver för ca 4-6 personer:

8-12 ägg

4-5 kokta potatisar alt. råa, men då tar det längre tid att steka

1-2 vitlöksklyftor – antingen hackade eller delade på längden för mildare smak

ev. 1-2 schalottenlökar, skalade och hackade eller strimlade

rökt paprikapulver

chipotlepulver

oregano

salt och peppar

chèvre

tomatsalsa med chipotle (kan ersättas med färska cocktailtomater och chipotlepulver men blir ju inte lika vackert – alternativt kan man ta en god italiensk tomatsås och skippa den mexikanska känslan

färska korianderblad eller basilikablad

Gör så här:

Välj en stekpanna med ett handtag som tål att ställas in i ugnen. Stek lök och vitlök i olivolja över medellåg värme så att löken mjuknar utan att ta färg. Tillsätt kryddorna och potatisen och stek ett tag. Om du använder rå potatis behöver den steka mycket längre tills den är helt genomkokt. Vispa upp äggen med en gaffel så att du får en jämn smet men utan att vispa sönder det viskosa i äggen – de ska hålla ihop och bli omelett, inte äggröra. Öka först värmen på stekpannan och sänk värmen precis när du hällt i äggsmeten. Lyft och se till att den lösa smeten kommer ner till botten. Toppa med chèvre och klicka på salsan. Ställ in pannan i ugnen som du värmt till ca 125 grader. Låt den stå tills äggen stelnat, det tar cirka 20-30 minuter. Titta till den då och då! Toppa med färska örtblad och kanske lite mer salsa. Servera med en fräsch sallad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera