Följ med till Mexico!

Mexikanska hemlagade tacos med nötkött, bönröra, avokado och salsa verde – magiskt gott!

Mexikansk mat – eller snarare tex mex som det egentligen rör sig om – har blivit mycket populärt i Sverige. Efter att ha bott i Mexico i närmare åtta månader kan jag och maken konstatera att äkta mexikansk mat för det första är så mycket mer än tacos och för det andra är fantastiskt god, varierad och aromatiskt smakrik – alls inte särskilt stark.

Fantastiska tacos vi åt på en mycket bra restaurang i Oaxaca i södra Mexico, med ananas Det är de olika chilisorterna som sätter olika prägel på recepten.

Om man fokuserar på tacos så finns det en otrolig variation – men aldrig har vi stött på köttfärs (annat än i italiensk ragú bolognese)! Därför tycker jag att alla ska försöka pröva äkta mexikanska tacos, i någon form.

Som syns på bilderna är variationerna otaliga – med kyckling i olika former, med nötkött, med flankstek, ibland med fisk eller scampi, med eller utan den mexikanska stapelvaran bönröra (frijoles refritos), med eller utan guacamole (serveras oftast bredvid), med eller utan skivad avokado, med eller utan den underliga trådiga osten från Oaxaca, och med olika sorters salsa – råa, kokta, grillade, på tomat, på ananas, på grön tomat (som alls inte är tomater utan heter tomatillos på spansk spanska och tomates på mexikansk spanska bara för att förvilla..medan det vi kallar tomater heter jítomates på mexikansk spanska) Tacos lagas hemma, äts på taquerior nästan som snabbmat, på marknader, eller som ännu snabbare lunch vid ett stånd på gatan (helt underbart gott när man hittat ett bra ställe man känner sig trygg med), men serveras också på fine dining restauranger i lite annan tappning. Ja, det är inte helt lätt att förstå sig på det här med tacos.

Tostadas med klassiskt trådig långkokt kyckling (mycket smakrik av koket) med bönröra längst ner, färsk tomatsalsa (pico de gallo) och salsa verde samt smulig ost som är som en mild korsning mellan mozzarella och fetaost.

För att inte göra saken enklare förekommer ganska ofta så kallade tostadas, som är små majstortillas som bakats eller nog snarare friterats för att bli hårda (man köper dem färdiga i förpackningar) toppade med alla möjliga godsaker, ungefär som tacos – ni ser flera på några av bilderna. Och så finns de alldeles oemotståndligt goda enchiladas, mjuka lite större tortillas som fylls, ofta med kyckling, och toppas med röd eller grön sås, ibland med mole poblano (från det aztekiska köket, som innehåller en massa ingredienser – bland annat choklad) och ibland även gratineras. Om de gratineras med riven ost kallas de för schweiziska enchiladas(!) (Enchiladas Suizas).

Enchiladas verdes eler suizas, fast som inte gratinerats

I ett försök att försöka entusiasmera er kommer de närmaste dagarna recept på äkta mexikanska tacos som är lätta att laga hemma i Sverige. Först en variant gjord på långkok högrev och därefter en variant på kyckling. För att sukta er kommer här en massa härliga foton från tacos vi åt i Mexico. Scrolla neråt för att se alla foton!

Buen provecho som man säger i Mexico (och Spanien).

En elaborerad skapelse med avokadokräm, smulig ost och friterat grönt på

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

www.katinka.hammarskiold@katinkaskitchen

Fantastiskt goda tacos vid ett stånd på gatan nära ambassaden med kyckling, nopales (kaktus), smulig ost och salsa verde. Tortillasarna lagas löpande när du tittar på och köttet som redan är kokat steks efter beställning – otroligt gott snabbt och billigt!
En med kyckling och en med fläsk, på trevlig restaurang i Mexico City, toppad med picklade lök.
Tacos på fläskkött typ cochinita pibil, serverat med friterad lök, lime och stark salsa på restaurang i centrum i Mexico City.
Tacos på fläskkött med picklade lök och flera sorters salsa som gömmer sig för kameran..
Tostadas med syrad grädde, långkokt trådig kyckling (men saftig och mycket god), pico de gallo (färsk salsa) med gurka och avokado samt koriander.
Min kusins egenfixade tacos i vårt kök när mina barn var och hälsade på – grillad flankstek, bönröra och guacamole!
En mycket otypisk elaborerad variant på restaurang Pujol (utnämnd till en av världens bästa restauranger) i Mexico City. Med svamp och något som jag inte minns och en spännande ört vars namn jag inte heller minns. Men jag minns att det var väldigt gott och alls inte någon hetta att tala om.
Vegetariska tacos med nopales (kaktus), Oaxaca-ost, avokado, lök och salsa på grillade tomater, chili, lök och vitlök.
Mycket goda enchiladas enmoladas, i mole från Oaxaca (lite syrligare än Mole Poblano) med choklad, sesamfrön, många chilisorter etc. – toppade med röd lök och syrad grädde. En rätt vi ofta njöt till brunch på restaurangen på Antropologimuséet som vi bodde nära.
Ytterligare en elaborerad skapelse på en av Mexico Citys alla fantastiska restauranger. En tostada toppad med avokadokräm, bönröra och en massa grönsaker.
Minitacos med bönröra, kyckling, picklade lök och avokadokräm samt salsa vid servering, på en restaurang nära vår bostad – med en Margarita!
Verkligt små minitostadas som toppats med scampi och andra godsaker – de var försvinnande goda, jag hann inte fota dem innan de gick åt – och det här var andra omgången vi beställde!
Nu är vi åter på den underbara restaurangen i centrala Oaxaca, underbart goda tacos med en slags kött som jag inte minns namnet på, kokat med en massa aromatiska chilisorter – de bjuder ofta på detta vid bröllop lärde vi oss – med en ananaskräm och en salsa som blandades till vid vårt bord (se nästa bild).
Fantastiska ingredienser ger en underbar salsa, blandad i molcajete (en stor mexikansk stenmortel) vid bordet. Man får välja styrka på hettan själv.
Uppdukat för tostadas hemmavid – uppifrån vänstra hörnet och medsols: bönröra (Frijoles refritos), oaxaca-ost, pico de gallo eller hackad tomat, salsa verde, en annan salsa verde som är gjord på grillade gröna tomater (tomatillos/tomates), långkokt trådig kyckling och sallad. I bakgrunden syns förpackningen med tostadas, gjorda på majs med sesamfrön.

Kommentera