En förrätt för påsken

En perfekt förrätt till påsken och även till Valborg!

En timbal liknande en tartar på matjessill, potatis, citronpicklad silverlök, smörstekta kavringkrutonger och gräslök toppas med vackert vårgrön crème fraîche som vispats med gräslöksolja och serveras med brynt smör samt dekorativa droppar av gräslöksoljan. Se där en förrätt värdig både våren och påsken.

Du behöver för 4 personer:

1 paket matjessill, skuren i små kuber

2-3 kokta potatisar, skalade och skurna i små kuber

2 skivor kavring, skurna i små kuber som stekts i smör

2-3 msk hackad gräslök

1/2 – 1 äpple, skalat och urkärnat samt skuret i små tärningar

Till den picklade löken:

1/2 silverlök eller rödlök alt. 1 schalottenlök, skalade och skurna i ringar

1 msk vitvinsvinäger

saften av en halv citron

några vitpepparkorn

några hela korianderfrön

1 kryddmått salt

1 tsk socker

1/2 dl vatten

ca 70 gram smör, som smälts

pressad citron att smaka upp smöret med

Till gräslöksoljan:

1 knippe eller 1 kruka gräslök

2 dl neutral rapsolja

1/4 tsk salt

en näve färsk spenat (bidrar till den vackra färgen men ger ingen spenatsmak)

ev. några droppar citron

Till den gröna crème fraîchen:

1 burk crème fraîche

1/2 – 1 dl av gräslöksoljan

ev. lite extra salt (smaka av)

några droppar citron

Gör så här:

Koka gärna potatisen någon dag innan så den hinner kallna helt, då blir den fastare och lättare att skära. Men tag gärna fram den i god tid ur kylen så den inte är alltför kall. Gör också helst i ordning den vackert ljusgröna crème fraîche i förväg så den hinner stå och stelna.

Röran kan med fördel göras iordning i förväg. Om du har förvarat den i kylen är det bra att ta fram den ett tag innan och blanda i brödkrutongerna precis innan den ska läggas upp, så de inte mjukas upp.

Koka upp ingredienserna till lagen till den picklade löken. Lägg i löken, skär inte för tunna strimlor av den – jag tycker ca 3-4 mm breda strimlor blir bra. Låt bara värmas upp så att löken mjuknar, låt den sedan ligga kvar i lagen tills den svalnat. Du kan förvara löken i sin lag i en burk med lock – den håller minst 1-2 veckor. Sila av när du ska använda löken.

Hetta upp oljan till 65 grader, lägg gräslök och spenatblad i en mixer och häll över den uppvärmda oljan. Mixa i minst fem minuter så att du får loss all smak men även det vackra klorofyllet – oljan ska bli djupt smaragdgrön. Sila av oljan och förvara i flaska med lock. Oljan håller i kylen i minst en vecka.

Blanda oljan med crème fraîche tills du tycker att färgen är vacker och den smakar fint och tydligt av gräslöken. Smaka av ifall du behöver mer salt, lite citron? Ställ röran kallt till servering.

Stek kavringkrutongerna i smör över medelhög värme, rör om och skaka då och då så de inte bränns. Lägg de frasigt stekta krutongerna på dubbelvikt hushållspapper så att överflödigt smör sugs upp. Salta eventuellt krutongerna lätt.

Skär matjes, potatis och hacka gräslöken – blanda allt i en bunke. Tillsätt den picklade löken och gärna tärnat äpple samt brödkrutongerna precis på slutet. Blanda och lägg upp i en ringform på tallrikar. Toppa med gräslöks-crème fraîche. Hit kan du förbereda ett tag innan gästerna kommer. Häll smält eller brynt smör som du blandat med pressad citron runtom precis innan servering, dekorera gärna med gräslök och gräslöksolja. Servera direkt!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera