En smak av högsommar

Våren kom fort, från vinter till vårsommar i ett nafs och nu njuter vi all skir grönska, vårprimörerna kommer snart – sparris, ramslök, rabarber och allt annat gott säsongsbetonat som jag älskar att använda i min matlagning.

För den som vill få en smak av högsommar rekommenderar jag denna blåbärsglass gjord på frysta blåbär som serveras med en klick vaniljgrädde, finrivet limeskal och smulade frystorkade hallon.

På bilden har jag även toppat med rostad riven mandelmassa – för extra crunch och god smak.

Du behöver för ca 6-8 personer:

400 gram frysta blåbär

1 1/2 dl socker, gärna råsocker

1 dl flytande glukos (numera ganska lätt att få tag på i vanliga mataffärer)

1 1/2 dl mjölk

gärna 2 tsk vodka, vit rom eller gin (spriten bildar smakrika angenäma estrar med grädden och lyfter bärsmaken, har jag lärt mig – gott blir det i vart fall!)

drygt 1 1/2 dl grädde

Gör så här:

Lägg de frysta blåbären i en kastrull med sockret och låt bären värmas samtidigt som sockret smälter, rör om då och då. Mot slutet häller du i glykosen och rör om, allt ska bli varmt. Ställ att svalna. Mixa de kokta bären med mjölken till en slät smet, nästan som en smoothie. Tillsätt spriten och grädden och tryck bara någon gång på knappen så att det blandas utan att grädden vispas hård. Ställ blandningen att svalna. Häll den kalla glassmeten i glassmaskinen. När glassen är klar lägger du den i en bunke med lock i frysen fram till servering.

När det så är dags att servera din djupt blålila vackra och goda blåbärsglass lägger du upp en kula glass, över glasskulan river du skal från en väl tvättad lime på den finaste rivningen på rivjärnet. Därefter toppar du med en klick lösvispad grädde med lite äkta vanilj i och smular över några frystorkade hallon, man kan även ta hallonpulver och strö över. Servera direkt!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Kommentera