Svenska tacos med lax och dill

Efter min födelsedagscocktail hade vi en massa tortillabröd kvar. Som tur är har de lång hållbarhet så vi kan knapra tacos i olika tappning för variation. Jag har till och med skapat en efterrättstaco med jordgubbar – recept kommer framöver! Här blir det lax som bakas i ugn med citron och en aning grön tabasco. Om du inte prövat grön tabasco kan jag varmt rekommendera den, särskilt i marinader till fisk. Den är inte så het och har härligt örtig toner med viss friskhet. Laxbitarna serveras med nykokt potatis i skivor, strimlad sallad och rödlök samt en salsa på yoghurt med dill, gurka och citron som även får smak av den gröna tabascon. Somrigt och fräscht.

Den ambitiöse gör även en dillolja att ringla över, det är lättare än man kan tro.

Du behöver för ca 4 personer:

Till laxkuberna:

4 bitar lax, fryst går bra – tina den först någorlunda så du kan skära den i kuber

pressad saft och finrivet skal av 1-2 citroner

några stänk grön tabasco, jag tycker man kan ta ganska mycket för att få fin smak

ett gott örtsalt

en skvätt olja – olivolja eller rapsolja beroende på tillgång och smak

Till salsan:

2-3 dl yoghurt, gärna lite krämigare av turkisk eller grekisk typ

1 gurka, eventuellt skalad och grovriven eller finstrimlad

1 lite gul eller röd lök alternativt silverlök, skalad och finhackad

gärna hackad gräslök om du har

en rejäl ruska dill, hackad – alternativt det avsilade dillhacket från när du gör oljan

några stänk grön tabasco

pressad citron och eventuellt lite finrivet citronskal (smaka av!)

örtsalt

Dillolja:

1-2 krukor dill eller motsvarande mängd dillblad med stjälkar

2 dl mild rapsolja (inte sådan rapsolja som vill tävla med färskpressad olivolja, då den har för stark nötig smak, här ska det vara så smaklöst det går så att dillen får tala)

Övrigt:

sallad – sköljd, centrifugerad och strimlad

nykokt färskpotatis eller mandelpotatis

Gör så här:

Om du valt att göra dillolja (det du får över håller i upp till två veckor i kylen i en tättslutande flaska eller förpackning) börjar du med den: värm oljan i en kastrull till 60 grader. Lägg dillen i en mixer, häll den uppvärmda oljan över och mixa i 6-7 minuter så att allt klorofyll och all smak fälls ut. Sila och låt svalna. Det avsilade dillhacket häller du i din yoghurtsalsa.

Gör salsan: riv gurkan, blanda med yoghurt, citronjuice, örtsalt, grön tabasco och finhackad lök. Smaka av om du behöver mer syra, sälta, hetta? Ställ salsan åt sidan så att smakerna blandas när du är nöjd med balansen i den.

Koka potatisen under tiden som du tar itu med laxen. Lägg laxen i en form med marinaden som du blandat av citronsaft, citronskal, örtsalt och grön tabasco. Se till att alla laxbitarna har lite marinad på sig. Baka i ugnen i 5-10 minuter, beroende på hur stora kuber du gjort. Laxen ska bara precis bli klar, jag vill gärna ha den med en liten rå kärna i mitten à la sashimi.

Servering: Värm tortillabröd i ugn, micro eller stekpanna enligt anvisningar på förpackningen. Servera med sallad, skivad färskpotatis, laxkuberna och yoghurtsalsan.

Buen provecho önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@katinkaskitchen

www.katinkaskitchen.com

Kommentera