Fransk-asiatisk kycklingpasta

Den här rätten kom till när jag hade grillad kyckling kvar i kylen och snabbt behövde få till en mättande måltid. Jag har ju blivit lite kär i gochujang och har samtidigt lärt mig av fenomenala Jennie Walldén att man med fördel kan blanda den med grädde. Sagt och gjort – det blev en krämig, hetsyrlig aromatiskt kryddig pasta som jag varmt kan rekommendera, vare sig du utgår från rester av grillad kyckling eller börjar från grunden med kycklingen. Då kan du gärna ta lårfiléer som du skär i bitar.

Du behöver för ca 4 personer:

ca 400-600 gram kyckling, grillad eller färsk strimlad

1 gul lök eller 2-3 schalottenlökar (beroende på hur stora de är)

olja att steka löken i

3 vitlöksklyftor, skalade och hackade

1/2 tsk torkad mald ingefära

1/2 tsk torkad mald koriander

1 zucchini, skuren i små tärningar (kan ersättas med bladspenat, broccoli, ärtor..)

drygt 1 dl vitt vin

ca 2-3 dl grädde

1 msk gochujang (koreansk chilipasta, finns numera i de flesta mataffärer)

örter – torkade och färska

1–2 msk kycklingfond, koncentrerad på flaska (man kan även ta kalvfond)

en skvätt soja, jag använder japansk Kikkoman

vårlök, sköljd och strimlad till servering

färsk röd chili, strimlad, till servering

svartpeppar (sojan och fonden brukar räcka som sälta tillsammans med gochujangen)

Gör så här:

Stek den hackade löken i oljan på medellåg värme tills den mjuknat helt och blivit mild och fin i smaken. Om du använder färsk kyckling tillsätter du den nu med vitlöken och steker den en aning innan du fortsätter receptet. Har du färdiggrillad/stekt kyckling tillsätter du i stället vitlöken, korianderpulvret och ingefärspulvret och steker ett tag till innan du först häller i zucchinitärningarna och sedan häller på vinet och låter det puttra en aning. Tillsätt grädden, gochujang, örter, peppar, fond och soja. Låt puttra ihop innan du tillsätter även den strimlade grillade kycklingen.

Koka pastan under tiden så den är perfekt al dente, tänk på att pastan mjuknar ännu mer i såsen sedan. Häll av den nykokta pastan och häll den direkt ner i såsen, blanda runt och toppa med vårlök och chili. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@katinkaskitchen

www.katinkaskitchen.com

Kommentera