Somrig rulltårta med blåbär

En rulltårta med fyllning av smörkräm full av blåbär och smak av både lime, kardemumma och vanilj – sommarsmak! Rulltårtor är fantastiskt lätta att göra och blir med fördel glutenfria då jag tycker potatismjöl ger den perfekta rulltårtsbotten. Dekorera med torkade blommor, limeskal, färska blommor, bär och blad av mynta eller citronmeliss. Det går utmärkt att frysa in rulltårtan.

Du behöver:

3 ägg

drygt 1 dl socker

1 1/2 dl potatismjöl

1/2 tsk kardemumma

1 tsk vaniljsocker

gärna det finrivna skalet av 1/2 – 1 lime, väl tvättad och torkad

Till fyllningen:

Blåbärskompotten:

300 gram blåbär, frysta eller färska

1-2 msk råsocker

1 msk potatispulver utrört i lite vatten

Smörkrämen:

150 gram smör, rumstempererat så det går lätt att vispa

drygt 1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

det finrivna skalet av 1 lime, väl tvättad och torkad

den pressade saften av limen

Till monteringen:

det finrivna skalet av 1 lime

lite strösocker

torkade blommor (finns att köpa på påse eller i burk)

Gör så här:

Börja med att koka blåbärskompotten så den hinner svalna helt. Lägg bären och sockret i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp. Rör ut potatismjölet i lite vatten och häll det i kompotten under omrörning. Låt koka upp så det tjocknar, under omrörning. När kompotten tjocknat tar du den av värmen och låter den stå och svalna tills den är tillräckligt ljummen att ställas in i kylen för att bli helt kall.

Botten: Vispa äggen med florsockret tills det är riktigt fluffigt med elvisp, det tar åtminstone fem minuter – kolla klockan. Blanda potatismjölet med bakpulvret, kardemumma och vaniljsocker i ett mått eller en bunke. Häll blandningen i äggvispet, gärna även finrivet limeskal, och blanda försiktigt med slickepott så att du vänder ner mjölet utan att tappa volym på vispet. Se till att allt mjöl blandats i och inte ligger som i gömmor med mjöl i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i en djup ugnsplåt, häll på smeten och bred ut med en spatel så att smeten kommer ut i kanterna och är så jämntjock du kan få den. Grädda i ugnen som du förvärmt till 190 grader i ca 7-8 minuter. Jag sätter timern på sju minuter först och får oftast låta den gå en minut till. Titta genom ugnsluckan, öppna inte i förväg! När botten ser gyllenbrun ut utan att ha blivit bränd och verkar genomgrävdas är den klar. Skär loss den från kanterna om den fastnat. Lägg ett annat bakplåtspapper på köksbänken, strö socker och blomblad över och riv limeskal direkt över. Vänd rulltårtsbotten över så att den hamnar med den gräddade ytan neråt mot blomsockret. Drag försiktigt av bakplåtspappret, lirka lite så det lossnar och inte drar med för mycket av kakan. Låt botten svalna.

Smörkrämen: Vispa det rumsvarma smöret med florsockret och vaniljsockret, tillsätt färskosten och limesaft och -skal. Vispa ytterligare så allt blandas. Vispa sist i den kalla blåbärskompotten och se till att allt precis blandas.

Bred ut blåbärssmörkrämen på den avsvalnade rulltårtsbotten så krämen når ut till kanterna. Rulla försiktigt ihop rulltårtan, börja bortifrån och rulla mot dig med hjälp av bakplåtspappret. Detta är mycket viktigt för att få ett gott resultat! Annars är det lätt att dels få sprickor och att fyllningen rinner ur. Se till att skarven, som kallas verket, hamnar under rulltårtan! Du får liksom lirka in den, tillbaka på pappret alternativt ta ett nytt papper och skarva med. Rulla in rulltårtan och ställ den i kylen, jag lägger den på en skärbräda eller en bricka så den kan lyftas utan att gå sönder. Låt den stå och kallna och sätta sig, detta kan gärna göras en dag innan rulltårtan ska serveras eller i vart fall några timmar innan.

Skär bort kanterna (blir utmärkta smakbitar) och skiva upp rulltårtan, arrangera vackert på ett fat och servera med kaffe, te, saft…

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera