Kryddstekt kycklingsallad med tahinidressing

En fräsch matig sallad full av härliga smaker och nyttigheter. Kycklingen kryddas bland annat med en kryddblandning jag gör som sägs vara immunstärkande och steks med citronhalvor som sedan pressas över kycklingen. Kryddblandningen innehåller fänkålsfrön, korianderfrön, svartpeppar, gurkmeja, spiskummin, mald ingefära, kanel samt salt. Kycklingen serveras på en bädd av sallad med rostad sötpotatis, kokta rödbetor och spenat. Man kan även ha med quinoa för extra fyllighet. Dekorera gärna med chili och färsk koriander. Till serveras en sås med tahini, citron, lime, ingefära, vitlök och soja. Citron- och limejuicen gör att vitlöken känns mildare samtidigt som ingefäran ger visst sting – en underbar sås, även till grillad kyckling eller lax!

Du behöver för 4-6 personer:

600-800 gram kycklingfiléer

1-2 tsk kryddmix (se eget recept här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger på ”immunstärkande”)

2 sötpotatisar, skalade och skurna i bitar

ca 500 gram rödbetor, kokta och skurna i klyftor (numera finns det färdigkokta att köpa, mycket praktiskt! )

färsk bladspenat

romansallad eller annan färsk fin sallad, väl sköljd och centrifugerad eller torkad (salladsslunga är sannolikt den mest underskattade köksattiraljen)

färsk chili, skuren i skivor

färsk koriander

Till tahinidressingen:

den färskpressade saften av 2 citroner och 4 limefrukter

2 msk ljus soja (jag använder japanska Kikkoman)

en rejäl bit ingefära, skalad och skuren i skivor

4-6 vitlöksklyftor, skalade och delade i bitar

2-3 stora msk tahini (finns att köpa på burk, välj gärna en utan salt)

Gör så här:

Lägg sötpotatisbitarna i en skål, ringla över olivolja, krydda med kryddmixen, svartpeppar, salt, timjan och finrivet skal av citron och/eller lime som du tvättat noga samt gärna lite rökt paprikapulver. Skaka eller rör runt så du får olja och kryddor på alla bitarna. Häll upp dem i en ugnsplåt eller ugnsform och rosta i ugnen på ca 180 grader ca 30 minuter tills bitarna fått fin färg och blivit helt mjuka.

Koka och skala rödbetorna, skär i klyftor. Eller så använder du färdigkokta rödbetor och bara skär dem i klyftor.

Skölj salladen och centrifugera i en salladsslunga eller torka den. Lägg upp på ett fat. Toppa fatet med den något avsvalnade sötpotatisen samt rödbetorna.

Lägg kycklingen på en skärbräda, torka av den och krydda med kryddblandningen, peppar, salt, gärna rökt paprikapulver och timjan eller rosmarin. Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i kycklingen samt citronhalvor. Stek kycklingen på båda sidor tills den fått fin färg och är genomstekt, det ska komma klar saft ur den när du sticker i den. Använd en tång för att pressa saften ur citronerna som blandar sig med kycklingens steksky till en underbar sås.

Under tiden som kycklingen steks lägger du alla ingredienser till dressingen i en hög skål som du kan använda en stavmixer i. Mixa allt slätt, smaka av om du behöver mer av något – syra, sälta..? Häll upp såsen i en vacker skål.

Arrangera kycklingbitarna på salladen och dekorera med chili och koriander. Servera direkt med tahinidressingen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera