Koreanska zucchiniplättar

Zucchiniplättar eller fritters med härliga asiatiska smaker som serveras med en underbar sås. Receptet kom till med inspiration från Jennie Walldén, där jag gjort lite ändringar och tillägg. De här raringarna kommer jag att göra många gånger igen, som huvudrätt men även som förrätt.

Du behöver för 4 personer:

1 zucchini på ca 500 gram, tvättad och grovt riven på rivjärn

ca 10-15 cm purjolök, väl tvättad från grus och fint strimlad

2 ägg

1 tsk sesamolja

3/4 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2-3 vitlöksklyftor, skalade och finrivna

ca 4-5 cm ingefära, skalad och finriven

en nypa salt

en nypa gochugaru, koreanska chiliflakes

Till dipsåsen:

3/4 dl ljus sojasås, jag använder gärna japansk typ Kikkoman

1 tsk risvinäger

en urkramade saften ur den finrivna ingefäran (som du har i plättarna)

1 schalottenlök eller en liten silverlök, skalad och finhackad

1/4 – 1/2 tsk gochugaru, koreanska chiliflingor

1 tsk sesamfrön eller furikake (en blandning av sesamfrön med alger)

1/2 – 1 tsk socker, gärna råsocker

1 tsk sesamolja

hackad färsk koriander och ev. även persilja till servering

Gör så här:

Börja med att blanda ihop såsen så att smakerna kan stå och mogna. Vispa upp äggen lätt så gula och vita blandas, tillsätt den rivna zucchinin, purjolöken, vitlök, ingefära (pressa saften i såsen och använd det mer solida rivet i plättarna), salt, chili och mjölerna. Rör runt med en slev eller sked så att allt blandas väl. Smeten får inte vara för lös. När jag prövade första gången gjorde jag som Jennie och försökte steka en stor pannkaka, men den föll bara isär. Därför hade jag i mer mjöl och valde att göra små plättar på ca 4-5 cm i diameter. Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna, lägg i klickar av zucchinismeten och stek över medelhög värme tills de blivit gyllenbruna på ena sidan, vänd och stek dem lika vackra på andra sidan. Servera direkt eller lägg på ett fat på värmning i ugnen. Servera med dipsåsen och låt gärna gästerna äta med pinnar för den äkta asiatiska känslan.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera