Potage Parmentier

Bakom det tjusiga franska namnet döljer sig en fransk klassiker som sedan länge smugit sig in bland det svenska kökets klassiker – potatis- och purjolökssoppa. Om den serveras kall heter den Crème Vichyssoise. Grönsakslandets soppa är särdeles härlig att göra så här i skördetider. När vi nyligen var i mitt älskade Skåne köpte vi purfärsk purjolök direkt från bonden samt den goda färskpotatisen från Bjärehalvön vid namn Estelle och gjorde en härligt grön soppa. Vanligtvis tar man bara det vita från purjolöken men eftersom vi fått tag på ultrafärsk fräsch purjo använde vi även det gröna och fick en mycket vacker och fantastiskt god soppa.

Du behöver för ca 4 personer:

1-2 purjolökar, tvättade och strimlade

ca 500 gram potatis (jag brukar sikta på att ha lite drygt hälften potatis och knappt hälften purjo), skuren i bitar och ev. skalad beroende på kvaliteten

ca 7-8 dl vatten (tillsätt mer om soppan verkar bli för tjock)

kycklingfond på flaska eller buljongtärningar

lite salt och nymald peppar

en klick smör

Gör så här:

Lägg smöret i en stor kastrull och låt det smälta, lägg i purjohacket och låt det svettas lite bara. Tillsätt potatisen och vattnet med buljongen/fonden. Låt det hela småkoka tills grönsakerna är helt mjuka, det tar ca 20-30 minuter. Mixa med en mixerstav eller i en stor mixer och smaka av med salt och peppar. Servera direkt, gärna med en bit gott bröd.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera