Nonnas tomatsås

Nu har ju jag ingen italiensk Nonna, och är inte själv vare sig mormor eller farmor – än i vart fall. Men varje Nonna i Italien har antagligen sitt eget recept på hur en riktigt god italiensk tomatsås ska lagas. Det här är min variant på en äktitaliensk fyllig tomatsås som självklart kan serveras med pasta men även med kyckling, fisk eller grönsaker. Den kan även spädas med en aning vatten eller buljong till en delikat tomatsoppa. Det viktiga här är att välja smakrika fina tomater. Jag gjorde den här satsen på plommontomater jag köpt direkt av odlaren i Kullabygden och använde både röda och gula tomater, vilket gjort såsen en aning mer orange än den annars blir.

Du behöver för en rejäl sats:

2 kilo färska mogna tomater, gärna plommontomater, skurna i klyftor (skär bort det gröna skaftfästet)

3 klyftor vitlök, skalade och skivade

en rejäl slatt olivolja (här går det inte att snåla för att få den rätta smaken)

salt och nymald peppar

en rejäl nypa socker, gärna råsocker (börja med ca 1 tsk och smaka sedan av beroende på tomaternas egen sötma och syra – sockret ska inte ta över, bara balansera syran för att uppnå fyllighet)

färska eller torkade örter – de torkade tillsätts under kokningen medan färska tillsätts vid servering

Gör så här:

Låt vitlöken stekas eller snarare sjudas i olivoljan på mellanlåg värme så den blir glansig och fylligt söt i smaken utan att ta färg. Detta tar ett tag, rör om då och då och skär under tiden upp dina tomater. Häll i dem samtidigt som du höjer värmen, tillsätt salt, peppar och socker. Låt sjuda ganska häftigt. Tomaterna ska koka sönder, rör om då och då. Låt puttra vidare så det börjar puttra ihop och smakerna sätter sig och intensifieras. Smaka av ifall du behöver mer salt och socker. Mixa med en stavmixer aller häll i en hög mixer och mixa slätt. Häll tillbaka i kastrullen. Koka din pasta al dente och servera den blandad med tomatsåsen och nyriven parmesan eller mozzarella alternativt numera så populära burrata samt nymald svartpeppar, flingsalt och gärna lite extra god olivolja ringlad över.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammaraskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera