Sloegin eller Aroniagin

Sloegin är en brittisk drink som kan ha varit en av de som Miss Marple smuttade på i sin blommande trädgård i Cotswalds. Den lämpligastes svenska beskrivningen är väl att det är en ginbaserad bärlikör baserad på slånbär. När vi var i Mölle i somras plockade jag en liter slånbär på de taggiga buskarna och lade bären i frysen. Detta gör man för att bären ska utveckla sin smak och sötma för att balansera den otroligt kärva beska smak som karaktäriserar slånbär. Sedan glömde jag bären i vännernas frys!

Runt Stockholm finns förvisso även slånbär men är alls inte lika lätt att hitta. Vilken tur då att mina föräldrar har buskar med Aronia, ett bär som liknar slånbär i smaken men är en aning mer tilltalande i sin smak. Aroniabär kallas även för svartbär, är aningen mindre än slånbär och som namnet antyder mörkare nästan djupt rödlila mot slånbärens mer blåskimrande färg. Aronia är rikt på en massa nyttigheter såsom vitamin C, A, B2, E samt järn och jod. Det lär även vara det bär som är allra rikast på de antioxiderande nyttiga antocyaninerna vilket även blåbär, björnbär, tranbär och svarta vinbär innehåller. Nu kommer väl en del av alla dessa nyttigheter att månne hamna i skymundan av de effekter gin kan tänkas ha och ge samt sockret som ändock tillsätts när denna dryck görs. Även Aronians alla nyttigheter och smak lär komma fram bättre efter en frostknäpp, vilket vi kan skapa genom att slänga dem i frysen över en natt.

Den vackra färgen tänker jag ska förgylla drinkar senare i höst och vinter. Sloegin serveras antingen kyld med mycket is, alternativt toppad med en god tonic. Man kan även blanda den med citronsaft eller toppa upp med mousserande vin för en fizz.

Du behöver:

1 liter rensade bär som du låtit ligga i plastpåse eller bunke i frysen över en natt

1 flaska gin (75 cl) av god relativt neutral smak

200-250 gram socker

Gör så här:

Ta en hög glasburk med spännlock (se bilden). Diska den ordentligt och häll kokande vatten i den så att den är helt ren. Gör likadant med locket och den lilla isoleringen av gummi. Ta fram de frysta bären och låt dem tina ett tag i rumstemperatur alternativt längre tid i kylen. Häll bären i glasburken, häll på sockret och häll på ginflaskan. Rör runt med en lång sked tills sockret löser sig. Ställ burken mörkt och tag fram den åtminstone en gång om dagen och skaka den så att allt blandas. Låt den stå i ca 6-8 veckor. Sila av genom silduk för saft och pressa saften ur bären ordentligt. Tappa upp på flaska eller två flaskor och förvara svalt. Recept med bilder på drinkarna kommer framöver allt eftersom de kommer att skapas under hösten.

Lycka till och mycket skördeglädje önskas med vänliga mat- och dryckesglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera