Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Glass – hemgjord i glassmaskin

 

 

För bärglass, som är väldigt lätt att göra:

 

Färska (eller frysta) bär – till exempel jordgubbar, hallon, blåbär, hallon & blåbär, supergoda skånska björnbär eller favoriten smultron (om du har turen att få tag på det) ca 250 gram

1½ dl socker (gärna rårörsocker i små korn eller ännu hellre malt råsocker)

lite äkta vaniljsocker eller vaniljkorn (finns på en del affärer att köpa i burk – fantastiskt!)

1½ dl grädde (vi använder laktosfri grädde med mycket bra resultat! Den smakar inte lika smörigt)

 

 

Kör bären med sockret och vaniljen i mixer, häll i grädden och mixa snabbt ihop.

Häll i snurrande glassmaskin och kör tills snurrar runt i en härlig krämig klump. Lägg gärna upp i förfrysta skålar, så smälter inte glassen lika fort. Glassen ska helst serveras direkt, underbart nyslungad och perfekt krämig.

 

 

För vaniljglass, som kräver lite mer förberedelse och som enkla handgrepp kan smaksättas med t.ex. choklad, apelsin, kaffe, cognac, likörer, etc.

 

Vaniljglass är egentligen en crème anglaise som man blandar med grädde och kör i glassmaskin till en härlig krämig ljuvlig glass.

 

 

Knappt 1 dl socker

4 äggulor

4 dl kokande mjölk

1 vaniljstång, uppskuren på längden

 

 

För någon annan smaksättning: kaffe i espressoform, nescafé eller kaffebönor som kokas med vaniljen i mjölken (då smakar glassen kaffe men är fortfarande crèmefärgad, cognac eller likör som tillsätts efter kokning, choklad som smälts ner i den varma mjölken med vaniljen etc.

 

Värm mjölken med den uppskurna vaniljstången så den nästan börjar koka. Vispa äggulor med socker. Häll den kokande mjölken i äggblandningen försiktigt i en tunn stråle under ständig vispning. På detta sätt värms äggulorna sakta. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sätt den över låg värme. Rör sakta och oavbrutet med i botten och på sidorna av kastrullen. Rör tills såsen tjocknat, så den täcker skeden med ett lätt, krämigt lager.

Äggkrämen får inte ens komma i närheten av att koka. Högsta temperatur är 74 grader. Annars blir den bränd och kan skära sig. Ta såsen av värmen och vispa ett tag medan den svalnar. Låt den gärna svalna i kallt vattenbad under omrörning. Skrapa ur alla frön ur vaniljstången och släng sedan själva vaniljskidan när du ska servera såsen. Täck över såsen och ställ i kylen tills den ska användas. Blanda såsen med 1½-2 dl ovispad vispgrädde och häll i glassmaskin. Låt snurra tills den snurrar med runt. Godast att servera direkt alldeles krämig och fin. Om den fryses in blir den för hård och behöver vila ett tag i kylen innan servering för att få rätt temperatur och konsistens. Om du inte har en glassmaskin kan du lägga den i en bunke och ställa in i frysen. Ta ut bunken med jämna mellanrum och rör runt, så den inte blir för iskristallig utan så krämig som det går.

Vaniljglass är fantastiskt gott som det är, eller som tillbehör till efterrätter eller med chokladsås eller varma bär, såsom hallon. Endast fantasin sätter gränser.

 

Mycket nöje i köket!

önskar Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

 

 

Leave a Reply