Lax med quinoa, broccoli och sås på apelsin, gochujang, ingefära, vitlök och soja

Snabblagat och otroligt gott! Grönsakerna kan självklart bytas ut mot andra och i stället för quinoa kan man ta ris eller annat. Men såsen rekommenderar jag dig att pröva, den är lätt att vispa ihop och blir otroligt smakrik. Ett utmärkt sätt att använda säsongens härliga apelsiner, även om de legat framme ett tag. Gochujang är en koreansk fermenterad chilipasta full av fyllig umami, hetta, syra och sälta – oemotståndlig!

Du behöver för 4 personer:

4 bitar lax, färska eller frysta som tinats

Olja till formen och någon god krydda på laxen – det kan vara tajín (en mexikansk krydda med chili och syra), örter, chili, peppar..

Till såsen:

saft från 2-3 apelsiner

1-2 msk gochujang

1-2 msk soja

4 cm ingefära, skalad och finriven

2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade, rivna eller pressade

Gör så här:

Lägg laxen i en smord form, krydda och ställ åt sidan tills det är dags att ställa in den i ugnen, den tar ca 20 minuter i 150 grader. Koka quinoan enligt anvisningar på förpackningen men lägg gärna i buljongtärning i kokvattnet, kom ihåg att röra om när det kokat upp så buljongen finfördelas i quinoan. Koka även broccolin eller de grönsaker du valt. Blanda ihop såsen – pressa apelsinerna, häll i en skål och vispa i gochujangen, rör/vispa tills den lösts upp och tillsätt soja, ingefära samt vitlök. Ställ åt sidan till servering.

Servera den ugnsbakade laxen med tillbehören och den goda såsen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera