Påskdessert – rabarbersorbet

Jag hade tänkt färga rabarbersorbeten med lite hallonpulver för att få den vackert påskrosa men så fick jag i leveransen från MatHem helt magiskt vacker rosa rabarber och lyckan var gjord. Det blev en mycket god sorbet, frisk och syrlig som serverades med en lätt sötad lösvispad kardemummagrädde och maränger i vackra pastelliga färger – toppat av ätbara penséer.

Du behöver för 6 personer:

300 gram rabarberstjälkar, gärna rosa (tillsätt annars lite hallonpulver)

ca 1 – 1 1/2 dl socker – börja med mindre mängd och smaka av!

3/4 dl glykos (finns att köpa på flaska)

1/2 dl vatten

Gör så här:

Skala rabarbern försiktigt och skär den i tunna skivor. Lägg rabarbern i en tjockbottnad kastrull, häll på lite vatten och sockret. Låt sjuda upp över medelhög värme, rör om då och då. Låt rabarbern smälta ner och koka ihop så att alla bitar är mjuka. Tillsätt glykosen på slutet. Smaka av så att den inte är för syrlig och tänk då på att den blir mer syrlig när den kallnar och än mer syrlig där den fryses till sorbet. Samtidigt ska den vara syrlig och kontrastera en aning mot marängerna och grädden. Ställ rabarbern att svalna. Mixa den sedan ordentligt så att den är helt slät. Ställ åt sidan, gärna i kylen, tills det är dags att köra den i glassmaskin.

Denna gång prövade jag tipset jag läst mig till om att glassen blir krämigare och mindre isig om man gnider in bunken som glassen görs i med sprit. Vi tog vodka som förvarats i frysen, det behövdes bara lite på ett hushållspapper. Och det hjälpte faktiskt! Faktum är att bunken fortsatte att hålla kylan oerhört mycket bättre även efter att sorbeten var klar och bunken lyfts ur maskinen, så jag kommer använda det här tricket framöver. Spriten kommer ju inte i glassen utan är på utsidan för att kylan ska hållas. Testa!

Lägg över den färdiga sorbeten i helt ren plastbunke med lock och direkt in i frysen. Tag fram den ett litet tag före servering så att du kan skopa upp den.

Vid servering: Lägg en kula sorbet i varje coupe, toppa med lösvispad grädde smaksatt med en aning socker och nymald kardemumma. Toppa med maränger och penséer eller andra ätbara blommor om du har. Servera direkt!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera