Ägg i kokott med ramslök

Påskägg eller annars – att göra ägg i kokos är både lätt och ett smart sätt att använda en skvätt sås som blivit över och verkar svår att använda till något vettigt. Spara slatten och gör dessa små raringar, med eller utan ramslökscrème. Om du får tag på ramslök kan jag varmt rekommendera att göra crème genom att helt enkelt mixa en massa ramslöksblad med en mild olja och lite salt tills den är så slät det går och klorofyllet fällts ut så den är vackert djupgrön. Frys in den i små plastbyttor eller i iskubsformar. Underbart att sedan plocka fram och använda i allt möjligt gott – som här.

Första varvet använde jag ramslökscrèmen i såsen jag serverade till påsklammet. En sås på smörstekt schalottenlök, vitt vin, grädde, kalvfond, aning japansk soja för umami, peppar och så ramslökscrèmen mot slutet. Denna härliga sås lägger du sedan i botten på kofoterna med ägg på och får en underbar snabb och enkel brunch, perfekt till påsk eller vilken annan morgon/förmiddag som helst under året!

Du behöver:

6 ägg

någon deciliter överbliven sås

gärna extra ramslökscrème eller ramslöksolja

en klick smör att smöra formarna med

salt och peppar

Gör så här:

Smörj formarna med lite smör, lägg i en sked sås i varje form, toppa gärna med en liten sked ramslökscrème, knäck i ett ägg i varje form. Häll försiktigt lite sås över varje äggula och toppa gärna med några droppar ramslökscrème. Ställ formarna i ett bain Marie (vattenbad med kokande vatten runtom formarna ställda i en större form – se bilden). Grädda i ugnen på ca 175-200 grader i ca 10 minuter. Kontrollera med en sticka att äggvitan stelnat. Jag gillar när äggulan är lös och försöker ta ut äggen i tid vilket inte alltid är så lätt.

Lyft formarna ur vattnet och ställ på assietter och servera direkt, gärna med grönsallad bredvid.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera