Jordgubbssorbet serverad på örthackade jordgubbar

När man ätit sig ganska mätt på jordgubbar och nyhetens behag lagt sig samtidigt som de kan bli lite ledsna mot slutet av den korta jordgubbssäsongen är det här ett utmärkt sätt att ta tillvara dessa vitaminbomber. Gör en sorbet och servera! Här har jag dessutom gjort en fräsch liten fruktsallad på bara jordgubbar med örter – citronverbena, citrontimjan och mynta som tillsammans med citruslikör blir perfekt att lägga en kula nyslungad sorbet på. En coupe full av sommarsmak!

Bäst blir det om du har glassmaskin, om du inte har det är det bra om du går och rör i bunken med jämna mellanrum för att motverka iskristaller. Vad gäller örterna till jordgubbssalladen tar du de örter du har fast har du möjlighet att använda alla blir det väldigt gott!

Du behöver till sorbeten för ca 6-8 personer:

2 liter färska jordgubbar

1 – 1 1/2 dl socker (mängden beror på hur söta jordgubbarna är – smaka!)

1 1/2 dl vatten

1 dl glykossirap (finns att köpa i matvaruaffärer på sockerhyllan men även på apotek)

Du behöver till jordgubbssalladen:

1 liter färska jordgubbar

blad av färska örter såsom citronverbena, citrontimjan, mynta

1-2 tsk citruslikör såsom Cointreau eller Triple Sec

Gör så här:

Börja med sorbeten: Blanda socker och vatten i en kastrull och koka sockerlagen, tillsätt glykosen när sockret löst sig och låt precis värma upp så glykosen blandar sig ordentligt. Lyft kastrullen från värmen och ställ den svalna. Snoppa jordgubbarna och lägg dem i en mixer tillsammans med den avsvalnade sockerlagen. Mixa till en slät smet, ställ i kylen tills det är dags att köra den i glassmaskinen. Jag läste att glass och sorbet skulle bli bättre i konsistensen utan iskristaller om man gnider in bunken med sprit som glassen slungas i. Det funkar, så nu gör jag gärna det – ta vodka eller någon ej för stark nubbe. Det bästa är om den förvaras i frysen så är den kall när man gnider på den med hjälp av hushållspapper. När sorbeten har stelnat och snurrar så att säga runt sin egen axel är den klar att lyftas ur och läggas i en plastbunke med lock i frysen fram till servering.

Medan sorbeten slungas gör du jordgubbssalladen: Snoppa jordgubbarna och skär dem i små bitar, lägg i en bunke. Finhacka fräscha blad från örterna och tillsätt dem. Häll på lite likör och blanda runt. Smaka av om du behöver mer socker (likör eller socker och då gärna florsocker för att det inte ska bli knastrigt om sockerkornen inte löser upp sig. Ställ kallt till servering.

Vid servering lägger du en eller två skedar av jordgubbshacket i botten på couper eller skålar och toppar med en kula sorbet. Dekorera gärna med blomma eller örtblad. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera