Marinerade oliver

Så här har jag gjort med oliver sedan innan jag fick barn, och de är ju några år och vuxna nu. Idén fick jag då jag tyckte att de oliver som man framför allt förr var hänvisad till här i Sverige var så tråkiga medan jag i sydfrankrike köpt magiska oliver i olika marinader. Även de tråkigaste burkoliver blir uppiggade av att lägga dem i denna korta enkla marinad. Jag brukar göra det strax innan gästerna kommer. Helst använder jag kalamataoliver eller andra goda svarta oliver. Ibland använder jag gröna oliver, men numera får man tag på riktigt bra sådana av sorterna Manzanilla, Cerignola eller Castelvetrano (kallas även Nocellara).

Den överblivna marinaden kan du återanvända någon dag senare för en ny omgång oliver alternativt hälla på din mat, på grönsaker eller sallad.

Du behöver:

svarta oliver på burk, med eller utan kärnor

en nypa chiliflingor (jag använder gärna den koreanska torkade gochugaru med sin aromatiska smak som liknar en annan favorit, den franska Espelettechilin)

gärna 1/2 tsk zatar, en örtkryddsblandning från Mellanöstern med bland annat timjan och sumak – kan ersättas av färsk eller torkad timjan, eventuellt tillsammans med rosmarin eller blandade franska örtkryddor

gärna det finrivna skalet av 1/2 – 1 citron

gärna färska finhackade örtkryddor (timjan, rosmarin, körvel, mejram…)

en god mild olivolja att ringla över

Gör så här:

Häll av spadet från oliverna, skölj dem eventuellt helt kort i kallt vatten och låt de stå och lufttorka ett tag. Lägg dem i en vacker skål som du kan servera dem ur. Strö kryddorna över, ringla över olivolja, blanda runt och toppa gärna med några färska örter. Låt stå i rumstemperatur tills gästerna kommer. Servera till fördrinken. Överblivna oliver ställs in i skålen i kylen, med plast eller en tallrik över.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera