Katinkas smulpaj med havre och hasselnötter

smulpaj-m-rabarber-3-Katinkas-Kitchen-300x225

Den här smulpajen är faktiskt glutenfri. Jag skapade den för att kunna bjuda min mor på samma paj som oss andra. Eftersom den blev väldigt god är det den smulpajen vi gör vid varje tillfälle numera.

Sedan dess har jag fått starka allergiska reaktioner mot hasselnötter – tyvärr, eftersom jag tycker det är så gott. Men ni som tål bör pröva den här goda pajen!

Du behöver:

150 gram smör

3½ dl havregryn

200 gram hasselnötter (eventuellt lätt rostade i ugnen före i max 10 min på 200 grader och därefter skalade så gott det går – smula dem mellan händerna så lossnar skalet oftast. Rostade nötter får en angenäm söt fyllig smak, om de inte bränns – då blir de beska)

1 dl råsocker (mängden går att minska)

½ dl sirap (kan uteslutas, eller ersättas av honung)

ev. lite vaniljsocker eller äkta vaniljkorn (om du vill dra ner på sockret är det smart att ta lite mer vaniljsocker som ger en illusion av mer sötma än det är)

5-7 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i bitar (eller rabarber, eller annan frukt eller bär)

Gör så här:

Lägg havregryn och hasselnötter i en mixer tillsammans med sockret och ev. vaniljen. Kör en liten stund så smulas. Lägg i smöret och sirapen och kör tills gått ihop till smulig deg. Om den är för homogen får du tillsätta mer havregryn. Om den är för torr och smulig lägger du till lite mer smör. Den ska precis börja smula sig i stora klumpar för att vara riktigt bra.

Lägg äppelbitarna i en smord ugnsform. Fördela smuldegen över och grädda i 175 grader i ugnen i ca 30 minuter. Kolla så den inte blir bränd – den ska vara vackert gyllene och knaprig.

Servera gärna med en yoghurtsås gjord på vaniljyoghurt eller vanlig yoghurt (gärna avrunnen i melittafilter för att få en lite tjockare krämigare konsistens) blandad med mald eller krossad kardemumma eller med rivet limeskal och lite honung eller florsocker efter smak. Om du använder den redan sötade vaniljyoghurten behövs kanske inte så mycket socker. En yoghurt som också är god att använda är grekisk eller turkisk yoghurt som nu finns att köpa i burk. En sådan här yoghurtsås är både god och nyttigare att servera till vilken paj som helst. Föredrar du det så är givetvis både grädde, vaniljsås eller vaniljglass jättegott att servera även till denna uppskattade paj.

Bon appétit önskas med vänliga matglada Katinkas Kitchen!smulpaj-m-rabarber-3-Katinkas-Kitchen-300x225

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera