Äppelchutney

Att göra en chutney är ett utmärkt sätt att ta tillvara äpplen. Den håller sedan länge och är dessutom en trevlig present att ge bort i vackra glasburkar. Gott att servera till såväl indisk som annan mat – stek, kyckling eller annat. Blanda lite chutney i matlagningsyoghurt och du har en spännande sås.

Du behöver: 

1 kg fasta äpplen – gärna syrliga och lite omogna

4-5 gula lökar

3 vitlöksklyftor

2 st. chilifrukter, gärna röda

1 kanelstång

2-3 msk riven färsk ingefära

ev. 2 tsk hela senapsfrön

ev. 2 tsk korianderfrön

2 ½ dl vitvinsvinäger

5 dl råsocker, farinsocker eller muscavadosocker

ev. 1-2 dl russin

Gör så här: 

Jag kan tycka att det blir bättre utan russin i denna chutney, men många hävdar att det är näst intill nödvändigt. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar och lägg i kastrull tillsammans med den löken som också skalats och skurits i bitar. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka tills chutneyn kokat ihop till en marmeladliknande konsistens. Det brukar ta någon halvtimme eller längre. Se till så att chutneyn inte bränns. Liksom alla kok med socker i är det viktigt att inte bränna koket, eftersom det då lätt blir beskt. Smaka av balansen mellan syra-sötma och korrigera eventuellt med mer vinäger eller socker. Låt svalna och häll på burkar som värmts i ugnen till 100 grader. Chutneyn mår bra av att mogna någon vecka så alla smaker blandas och utvecklas. Den håller sig i kylen i några månader. En burk hemlagad chutney är en underbar present. Chutneyn serveras lämpligen till vilken kötträtt eller gryta som helst, inte bara indisk gryta (på engelska kallad curry). Chutney är också supergott till goda ostar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera