Sufflé – enkel och underbar


 

Sufflé brukar jag kalla för kungen bland efterrätter, inte helt utan anledning…


Här har jag utgått från ett trevligt recept som publicerades i DN för några år sedan. Efter eget huvud och provlagning har jag justerat receptet något, och serverar ofta denna sufflé, gjord på blåbär med rårörda blåbär och hallon samt lösvispad vaniljgrädde – som alltid gör stor succé. Den går även utmärkt att göra med annan smaksättning såsom till exempel hallon, rabarber, passionsfrukt, apelsin eller klassikern katrinplommon. Föredömligt enkel men raffinerad efterrätt som går utmärkt att göra i förväg så den står och väntar i kylen eller till och med i frysen på tillagning precis innan servering till de glada gästerna.

På den översta bilden är det en aprikossufflé jag gjort på torkade aprikoser som blötlagts och mixats. Till den serverar jag en kompott på passionsfrukt, mango och filéade apelsinklyftor, samt vaniljgrädde. Se bilden längst ned på sidan. Den undre bilden här bredvid är blåbärssufflén som nyss kommit ur ugnen och pudrats med florsocker för att strax serveras med drottningkompotten och lösvispad vaniljgrädde som man fyller på med flera gånger för att få den härliga smaken hela vägen ner i botten på suffléformen.

Du behöver för 6-8 suffléer:

1½ dl blåbär (frysta går bra!)

2-3 + 2 msk socker

½+½ dl vatten

1½ msk potatismjöl

3 äggvitor

några droppar citronsaft

smör och strösocker till formarna

Kompott:

1½ dl blåbär

½ dl hallon

3 msk socker

Vaniljgrädde:

2-3 dl vispgrädde

inkråmet av en halv vaniljstång eller en halv tsk vaniljkorn från burk, alternativt äkta vaniljsocker

1 msk socker, men om du använder äkta vaniljsocker behövs räcker det nog.

Gör så här:

Koka upp blåbären med 2-3 msk socker och ½ dl vatten. Mixa till en slät puré med stavmixer. Koka därefter åter upp purén med en msk socker till.  Blanda potatismjöl med ½ dl vatten, häll över purén under omrörning. Koka upp och låt blåbärskrämen svalna. Den blir ganska tjock, men det är helt okej.

Vispa äggvitorna till styvt skum tillsammans med 1 msk socker och några droppar citronsaft, som hjälper till så vitorna styvnar till fast skum.

Vispa ner hälften av äggviteskummet i blåbärskompotten och rör försiktigt till en jämn massa. Vänd därefter ner resten av äggviteskummet med hjälp av en slickepott. Arbeta från mitten och mot kanterna medan du snurrar skålen så vänder du ihop det medan luften behålls i blandningen tills massan har blandats till en jämn smet.

Smörj formarna med smör och häll strösocker i dem och snurra runt så att kanterna är helt täckta. Häll i sufflémassan i formarna så att når till kanten. Du kan använda keramikformar med rak kant eller rent av glas med rak kant, om du vet att de tål ugnsvärme. Det finns även särskilda suffléformar.

Ställ formarna i kylen eller rentav i frysen om du inte ska grädda dem direkt. De faller garanterat inte ihop, vare sig före, under eller efter gräddning.

Inför servering ställer du dem i 175 grader i ugnen i ca 8-10 minuter. Om du har gasugn ska de stå högst upp. De kommer att pösa upp, så ta höjd för det. Öppna absolut inte ugnsluckan under gräddningstiden – de riskerar då att inte pösa upp lika fint.

Rårör hallon och blåbär med ett gott rårörsocker och lite äkta vanilj.

Lösvispa grädden med vaniljfrön och en liten sked finkornigt eller malt råsocker eller äkta vaniljsocker.

När de uppösta suffléerna tas ur ugnen ställer du dem på fat och siktar florsocker över (lägg lite florsocker i en tesil eller liknande och skaka över, så blir vackert både på toppen av suffléerna och på tallriken. Servera kompotten och den lösvispade vaniljgrädden vid sidan av – antingen i en stor skål som skickas runt bordet, eller i små skålar tillsammans med varje suffléportion. Skär en skåra i soufflén och lägg i både den lösvispade grädden och kompotten. En garanterad efterrättssuccé som både barn och vuxna älskar! Fyll på med kompott och grädde allt eftersom ni äter er ner i den fluffiga sufflén. Ett härligt dessertvin till, som en sauternes, är inte helt fel.

Du kan självklart byta ut blåbären mot någon annan smak; hallon, passionsfrukt, rabarber är några härliga förslag. Eftersom man har potatismjöl i som reder fruktkompotten får sufflén stadga och håller formen fantastiskt bra. Jag tycker att just det faktum att man serverar lösvispad grädde och någon kompott i den varma sufflén vid bordet gör hela efterrätten. Man kan även servera en kula vaniljglass, eller annan glass eller sorbet att smälta ner i soufflén – med eller utan någon matchande kompott.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comKommentera