Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kastanjepuré sötad till efterrätter

Faktum är att det är mycket mer enkelt och praktiskt att bara köpa en burk sötad kastanjepuré på en välsorterad livsmedelsaffär. Men för den som vill göra det från grunden på äkta franskt manér kan följa det här klassiska franska receptet – och det blir ju verkligen gott!

Du behöver: 

Ett knappt kilo kokta kastanjer

Saft av två citroner

2 vaniljstänger

5-6 dl socker

några msk rom

Gör så här: 

Skär ett snitt längs med det ljusa fältet i botten av varje kastanj. Koka dem i vatten med två msk olja i under tio minuter. Skala dem och lägg dem i en tjockbottnad kastrull med vatten så det precis täcker kastanjerna. Låt koka i en knapp halvtimme.

Ta upp kastanjerna och spara vattnet. Lägg kastanjerna tillsammans med socker, citronsaft och uppskårade vaniljstänger tillsammans med 1½-2 dl av kokspadet i tjockbottnad kastrull. Låt koka ihop i tio minuter över låg värme – rör hela tiden så inte bränner fast! Tag upp och skrapa ur vaniljstängerna så all den goda vaniljen används till kastanjepurén. Mixa till slät kräm, eller gör som fransmännen och kör kastanjerna genom en puréare – en så kallad moulinette. Häll tillbaka krämen i kastrullen och tillsätt lite rom. Rör om. Låt krämen svalna helt.

Sedan kan du använda den som fyllning i tårtor och kakor, som en mousse blandad med vispad grädde eller på annat lämpligt vis som din fantasi bjuder.

Lycka till och bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply