Lasagne med lax, sparris och kastanjer

Det här är ett spännande recept jag hittat på en härlig hemsida som ägnar sig helt åt kastanjer: chestnutsonline.com

Denna lilla gourmetlasagne lämpar sig väl för att laga i portionsformat. Manmonterar den precis innan servering. Originalreceptet föreskriver forell, men jag tycker det går utmärkt med lax som kan vara lättare att få tag på. Ett annat alternativ kan vara att ta rökt lax – då blir det dessutom ännu enkare.

Du behöver till 4 pers – som förrätt: (till huvudrätt dubblar du mängden)

200 gram lax eller liknande fisk

lasagneplattor – gärna färska

en röd paprika

ett knippe sparris (eller ett paket fryst sparris)

100 gram kastanjer – kokta

fiskfond eller –buljong

ca ½-1 dl vitt vin

en burk ricottaost

ev. lite röd chili, finhackad alternativt lite cayennepeppar

en klyfta vitlök

smör och olivolja till stekning

vitpeppar och salt

Gör så här: 

Börja med att skära fisken i kuber. Skala sparrisen och skär den i bitar. Skär den röda paprikan i bitar och dela de kokta kastanjerna i lite mindre bitar.

Fräs vitlöksklyftan i en blandning av smör och olivolja. Lyft undan vitlöken och fräs fiskkuberna helt snabbt så de inte blir för genomstekta. Lyft upp fiskkuberna och lägg dem på ett fat medan du steker sparrisen och paprikan. Tillsätt kastanjerna och häll på vinet. Låt vinet puttra ett tag så det reducerar och tillsätt fiskbuljongen samt chilin/cayennepeppar samt ricottaost. Smaka av med salt om det behövs. Lägg i fisken.

Koka upp vatten till lasagneplattorna. Färsk lasagne behöver bara doppas ett kort tag så de blir varma och mjuknar utan att lösas upp för mycket. Torkade lasagneplattor tar lite längre tid. Dela lasagneplattorna i två så du får mindre fyrkanter.

Montering: Lägg en lasagneplatta på varje tallrik. Lägg på stuvning, sedan en lasagneplatta till, mer stuvning och så vidare tills du fått dina portionslasagner så höga som du vill ha dem. Servera direkt. Jag kan tycka det är gott med riven parmesan till, även om originalreceptet inte föreskriver det.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera