Ljuvlig pastasås med stora räkor

Den här pastasåsen kom till, som så ofta sker, av en slump. I frysen: tigerräkor (ja, miljövänligt odlade..antagligen kungsräkor), i skafferiet: soltorkade tomater, schalottenlök, zucchini, några färska tomater, i kylen: en skvätt grädde och en slatt vitt vin – och vips har man en enkel men ljuvligt god pastasås som förhöjer vilken vardag som helst men samtidigt är värdig en festmåltid till exempel som snabblagad fredagsrätt.

Jag får ta och laga den här goda rätten snart igen så jag får chans att ta en ny bättre bild..:)

Du behöver:

2-3 schalottenlökar, finhackade

en skvätt olivolja att steka i – och ev. en klick smör för smakens skull

1-2 dl vitt vin (den som inte vill använda vitt vin kan ta buljong eller lite vatten och pressad citron – då med mindre mängd vätska än om vore vin. Ta i stället mer grädde sen)

ca 10-15 soltorkade tomater, blötlagda och skurna i bitar

3-4 tomater, skurna i bitar (gärna ett gäng cocktailtomater om man har) alternativt hela tomater eller cocktailtomater på konservburk

2-3 msk tomatpuré

1 liten eller ½ större zucchini, delad på längden och skuren i ganska tunna bitar

2-3 dl grädde

paprikapulver

cayennepeppar mald

torkad dragon

ev. färsk basilika, strimlad

ev buljong eller fond på flaska

kungsräkor – jag brukar använda frysta med rättvisemärkning, helst ekologiska och hållbart fiskade (vanliga räkor funkar också, men även de är ju rödlistade numera..)

parmesan, riven till servering

basilikablad till dekoration

några tag med pepparkvarnen

Herbamare eller Trocomare örtsalt

Gör så här:

Börja med att sätta på en stor kastrull med pastavatten.

Fräs den finhackade schalottenlöken i oljan-smöret i en stor stekpanna med höga kanter eller i en traktörpanna, alternativt i en tjockbottnad kastrull, på ganska låg värme så den inte bränns. Tillsätt vinet och höj värmen, låt puttra ihop till ungefär hälften av vinet återstår. Här har du den enkla basen som ger den här, och så många andra såser och rätter, sin underbara karaktär och smak.

Tillsätt de hackade soltorkade tomaterna, de färska eller konserverade tomaterna samt zucchinin som du skurit först längs med i två delar, därefter delat de två långa halvorna och sedan skivat i 2-3 mm skivor. Tillsätt även tomatpuré, paprikapulver, lite cayennepulver, smula i dragon och häll på grädde. Om du vill ha i buljong eller fond är det dags att smula eller hälla i den. Låt puttra ihop medan du kokar pastan. Lägg i räkorna på slutet så de bara hinner värmas om de redan är kokta. Om du använder okokta tigerräkor kokar du dem helt kort i såsen tills de blivit rosa. Tänk på att inte låta räkorna ligga och puttra för länge i såsen – de blir lätt sega då. Se till att pastan blir kokt al dente, d.v.s. att den fortfarande har lite motstånd i en kärna i mitten så den inte blir sladdrig och överkokt.

Lägg den nykokta pastan i såsen och rör runt så såsen täcker pastan. Lägg upp på fat och toppa med riven parmesan. Dekorera gärna med färsk basilika. Några tag på pepparkvarnen och kanske lite fling- eller örtsalt och det är dags att säga:

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera