Kycklingbuljong

 

Det här är en klassiker som även går under namnet kycklingfond.

Stärkande kycklingbuljong har väl serverats ett antal gånger till förkylda och sjuka personer runt om i världen. Buljongen är god som den är eller som bas i soppor, grytor och såser – eller risotto.

I Mexiko görs den med vitlök och serveras med en massa nypressad citronjuice, avokadoskivor och kokt ris som en undergörande brygd till sjuka.

Passa på att göra buljong när du har ett kycklingskrov kvar efter en måltid med till exempel grillad hel kyckling! Den sköter sig själv på spisen och blir mycket godare än kub- eller flaskvarianterna. 

Använd den som bas till en soppa på nästan vad som helst och du är garanterad ett gott resultat, eller varför inte pröva den mexikanska soppan jag skrev om ovan – fantastiskt god och verkligt bra i förkylningstider!

Du behöver:

Skrovet från en kyckling

1 gul lök, skuren i bitar

1 morot, skuren i bitar

ev. en bit purjolök, sköljd och skuren i bitar

ev. 1-2 schalottenlökar, skuren i bitar

ev. en bit rotselleri, skalad och skuren i bitar

10 svartpepparkorn

2 lagerblad

2 msk olja till stekning

Gör så här:

Lägg allt i en gryta och täck med vatten. Om kycklingskrovet är rått är det bäst att antingen fräsa det i olja ett tag först så det steks och får lite mer smak, eller lägga det i ugnen ett tag. När jag lagar olivkyckling brukar jag lägga skrovet ovanpå för att det ska stekas till och samtidigt ge saftighet och smak åt ufnsformen med alla godakerna till rätten. Du finner receptet här på Katinkas Kitchen – sök i rutan uppe till höger eller titta under kategorin kyckling i kolumnen till höger.

Låt koka upp buljongen med alla ingredienserna och det stekta skrovet för att därefter sjuda försiktigt över låg värme i 1½ timme. Sila av buljongen. Använd direkt eller frys in för att plocka fram till ett senare tillfälle.

Lycka till med buljongkoket!

önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera