Mandelmaräng med grädde och bär

 

 

Den här tårtbotten är fantastiskt god att göra året om – därtill lättlagad.

På sommaren serverar jag den gärna med lösvispad grädde och ett berg färska bär. På vintern kan man även göra den med grädde och till exempel exotiska frukter, eller varför inte med en god chokladmousse och dekorerad med apelsinklyftor, mandarinklyftor eller halvfrusna hallon.

Du behöver:

3 äggvitor

1½ dl strösocker, eller gärna ljust muscavadosocker

150-200 gram mandel, skållad och hackad

Gör så här:

Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum med någon droppe citronsaft eller en knivsudd salt så går det lättare att få dem att styvna. Tillsätt socker lite i taget under vispning. Vänd sist ner den hackade mandeln försiktigt. Bred ut en rundel på ett bakplåtspapper, ca 2-3 cm tjock. Grädda i 150 grader i ugnen ca 45 minuter. Håll uppsikt så den inte bränns. Den ska börja bli torr i kanterna och kan spricka lite i kanten – den kanske behöver längre tid i ugnen än 45 minuter. Låt svalna och dekorera med lösvispad grädde, gärna smaksatt med lite vaniljsocker och lägg färska bär över eller exotisk frukt.

Den här mandelbotten kan man även göra glasstårta på – följ receptet här intill och ersätt mandelmassebotten med den här.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*