Hoummus

Hoummus kommer från mellanöstern och är fantastiskt gott och nyttigt, därtill enkelt att göra själv – inte minst med färdigkokta kikärtor på burk.

Men det är både billigare och sannolikt bättre om du blötlägger torkade kikärtor över natten och kokar dem själv i ca 1½ timme eller tills de mjuknat. För enkelhetens skull använder jag ofta de praktiska färdiga kikärtorna på burk, men häller dem alltid i durkslag och sköljer av dem i IMG_0964kallt vatten innan användning.

Hoummus är ett fantastiskt tillbehör till lamm eller annat kött, men fungerar även tillsammans med ett gott bröd till fördrinken, eller till och med som matigt pålägg på en god smörgås – kanske till matsäck – tillsammans med skivad tomat. Man kan även lägga det i pitabröd med goda saker.

På sommaren gör jag ofta en stor skål och serverar med pitabröd eller annat gott bröd till ett glas vin medan man grillar och sedan det som är kvar till det grillade. Så sätt igång och pröva dig fram till hur du helst vill äta din hoummus.

Som kuriosa kan nämnas att hoummus betyder just kikärtor på arabiska.

Du behöver: 

Kikärtor, kokta och avrunna, 2 burkar eller ca 300 gram torkade som blötlagts över natten

Mald spiskummin, ca ½-1 tsk – du får smaka dig fram!

Vitlök, 1-3 klyftor, skalade och pressade – smaka dig fram!

Citronsaft från 1-2 citroner – även här får du smaka dig fram, eftersom det blir olika varje gång tycker jag

Olivolja, ca ½-1 dl

Salt – smaka!

Ev. lite chili eller cayennepeppar för den som vill ha oortodoxt extra bett

Tahini (sesampasta – finns numera ofta i affärer eller i hälsokost) – måste det vara enligt alla aficionados, ca ½-1 dl – återigen får du smaka dig fram till den rätta exakta mängden. 

Gör så här: 

Originalreceptet föreskriver tahini, men jag hoppar ibland över det när jag inte har det hemma, och tycker det blir gott ändå. Vitlöksmängden avgör du själv, jag brukar använda en vitlöksklyfta till en burk kikärtor. Citronsaften kan du också laborera med efter smak, ta i lite i taget och smaka av tillsammans med saltet. Tänk på att när smakerna fått stå och blandas lite framträder de mer.

Kör kikärtorna i mixer eller matberedare tillsammans med vitlöken, lite olivolja och ev. tahini och chili för den som vill ha lite hetta. Faktum är att olivoljan gör hoummusen fluffig och fin. Tillsätt citronsaft och salt efter smak. Ibland späder jag med lite naturell yoghurt, något som säkert de renläriga förfasas över, men det blir både bra konsistens och smak. Häll upp i en skål och gör en lätt urgröpning ovanpå där du häller en skvätt olivolja. Servera!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comKommentera