Fläderpannkakor

När flädern blommar för doftande fullt är det härligt somrigt och enkelt att göra en trave mumsiga fläderpannkakor – du måste pröva!

I år när allt blommar så tidigt och fort är det nu hög tid att ge sig ut i markerna och plocka underbara fläderblommor.

Att göra fläderpannkaka är väldigt enkelt – man klipper helt enkelt ner fläderblommor i pannkakssmeten. Barnen i Katinkas Kitchen började tjata i början av juni om fläderpannkakor. Vi serverar dem med lite socker och pressad citron.

Pannkakssmeten är väldigt enkel och lätt att göra i olika storlekar – du bara tänker 2-2-2 eller 3-3-3 eller 4-4-4… så det blir dubbel mängd mjölk mot mjöl och lika många ägg som dl mjöl. Den som vill kan ha lite smält smör i smeten.

Du behöver:

Fläderblommor, sköljda så de är rena från små svarta insekter

3 dl mjölk

3 dl vetemjöl

3 dl mjölk

3 ägg

ev. en skvätt fläderblomssaft för att förstärka smaken

Gör så här:

Häll upp den mängd mjöl du valt i en bunke. Vispa i lika mycket mjölk och rör till en slät smet. Vispa i lika lite mjölk till. Vispa sist i lika många ägg som dl mjöl. Och nu när vi gör fläderpannkakor rör du ner fläderblommor i smeten, alternativt strör dem IMG_1463över varje pannkaka innan du vänder dem under stekningen.IMG_1469IMG_1464

Smält en klick smör (generös klick till första pannkakan) i en ganska het pannkakslagg eller stekpanna. Häll i pannkakssmet och vicka snabbt på pannan så smeten rinner ut och pannkakan blir ganska tunn. Det är i alla fall så jag vill ha mina pannkakor, så de blir lite frasiga i kanten. En del gillar tjockare pannkakor, men jag tycker att de lätt blir degiga och svårare att hantera. Om du inte haft i fläderblommorna i smeten kan du strö dem över den nyupphällda smeten. När smeten stelnat och pannkakan fått fin färg på första steksidan vänder du den och låter den få lika fin färg på andra sidan. IMG_1465Stapla på hög inför serveringen eller servera varje pannkaka direkt med citronhalvor att pressa över och en skål socker att strö ur.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_1467IMG_1466

 

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*