Äppelkaka, fransk med calvados

Fransk äppeltarte – Tarte aux Pommes au Calvados

 

Det här är en riktig juvel bland pajer; tunt frasigt pajskal som fylls med en ljuvlig calvados och vaniljdoftande kompott, som täcks med ett vackert mönster av tunna äppelskivor glaserade med aprikosmarmelad. Lika god att servera ljummen som kall, kanske med lite kaniljgrädde (recept finner du här på Katinkas Kitchen) eller lösvispad grädde smaksatt med calvados.

(jag måste baka den här godingen snart igen så det kan bli en bättre bild här… vet inte varför den blev så mörk och dålig och inte alls ger den goda vackra tarten rättvisa)

Du behöver: (välj mängd beroende på storleken på din pajform)

Till pajdegen för en form som är ca 20 cm i diameter:

150 gram vetemjöl, ca 2½ dl vetemjöl

1 ½ msk strösocker

lite salt

120 gram kallt smör skuret i bitar

ca 3-4 msk kallt vatten – ta lite i taget

Till pajdegen för en form som är ca 25 cm i diameter:

200 gram mjöl

2 msk strösocker

lite salt

160 gram kallt smör skuret i bitar

ca 5-6 msk kallt vatten – ta lite i taget

Till äppelkompotten

Ca 5 äpplen

¾-1 dl socker, gärna råsocker

1-2 msk aprikosmarmelad

20 gram smör

½ vaniljstång, skuren på längden

2 msk calvados

Gör så här:

Skala och skär äpplena i bitar. Lägg i kastrull med de övriga ingredienserna och låt puttra ihop på låg till medellåg värme. Rör ganska ofta i kompotten.

Blanda de torra ingredienserna och lägg i smörkuberna. Rör snabbt ihop till en smulig deg. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Ställ degen i kylen att vila 30 minuter. Kavla ut degen så den blir fem cm större än pajformen, för att kunna täcka kanterna också. Lägg degen i pajformen så den hänger över kanterna, tryck der den och skär av det som hänger över kanterna. Det kan gå lättare att kavla degen mellan två bakplåtspapper eller smörpapper alternativt mellan två stora bitar gladpack. Låt pajformen med degen stå och vila ett tag i kylen så minskar risken för att degen ska trilla ner från kanterna vid gräddningen. Den som vill kan lägga en mindre form i pajdegen för att hålla kanterna uppe, eller lägga i en rundel med bakplåtspapper eller smörpapper och hälla torkade gula ärtor i pajskalet för att hålla kanterna uppe vid gräddningen.

Förgrädda pajskalet i ca 20-30 minuter i 200 grader. I det här fallet förgräddar jag lite längre för att fyllningen redan är kokt och det bara är äppelskivorna som ska dekorera toppen som ska gräddas.

Ta ut pajskalet när det verkar i princip färdiggräddat och dra samtidigt ner temperaturen på ugnen till 175 grader. Lägg ett vackert mönster med tunna skivor äpplen ovanpå kompotten. Tänk på att lägga skivorna omlott ordentligt eftersom de krymper lite vid gräddningen. Ställ tillbaka pajen i ugnen och grädda tills äppelskivorna verkar ha blivit mjuka, men utan att ta för mycket färg – 10-15 minuter brukar det ta.

Rör ut aprikosmarmelad med några droppar varmt vatten och pensla försiktigt äppelskivorna så de glänser lite. Den som vill kan till och med göra som en äkta fransk patissiere och göra en aprikosgele på marmeladen med gelatin för att få en riktigt vacker topp på pajen.

Servera tarten ljummen eller kall, som den är eller med lösvispad grädde – kanske smaksatt med vanilj kanel eller med calvados eller vaniljvodka.

Bon appétit!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*